Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besturen is complexer

In het rapport “Vernieuwd besturen” pleit een studiegroep van de NVZ voor een nieuw besturingsmodel voor ziekenhuizen. Dit pleidooi voor andere verhoudingen tussen raad van bestuur en specialisten kan rechtstreeks naar de prullenbak verwezen worden.
Besturen is complexer

Alle opgedane ervaringen om de medisch specialist te betrekken bij het management in het ziekenhuis worden volledig terzijde geschoven. Nergens wordt gedegen onderbouwd waarom men af wil van het concept van het medisch-geïntegreerd bedrijf. Het rapport ademt de sfeer van het snelle management van de doperwtjesfabriek. Aan de (on)bestuurbaarheid en (on)beheersbaarheid van professionele organisaties wordt geen enkele aandacht besteed. De adviezen van managementdenker Henry Mintzberg ten aanzien van de karakteristieken van een professionele organsisatie worden volledig genegeerd.

Modellen

De veronderstelde sturing is niet zoals het rapport doet geloven. Dit wordt geïllustreerd door recente crises in Deventer, Haarlem en Heerenveen, waar de medische staven hun vertrouwen in de bestuurders hebben opgezegd. Het besturen van een ziekenhuis ligt complexer dan het rapport doet geloven en problemen zijn dan ook niet op te lossen door het introduceren van bestuurlijke modellen. Belangrijker is een constructieve gedragsstijl van een bestuurder, die de belangentegenstellingen in een organisatie met uiteenlopende professionals moet kunnen hanteren. Positief punt van het rapport is dat er aandacht wordt gevraagd om te reflecteren op de eigen bestuurlijke stijl.

Jan Moen, hoogleraar Management en Organisatie in de Gezondheidszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.