Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuur doet te weinig met financiële rapporten

Financiële rapportages leiden vaak niet of te laat tot actie van zorgbestuurders. Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek Integraal besturen, van de Rotterdam School of Management, de vereniging HEAD van financials in de zorg en van Q-consult.
Bestuur doet te weinig met financiële rapporten

Van alle ondervraagde financiële mensen in zorginstellingen, zegt twintig procent dat zorgbestuurders sneller moeten reageren op de financiële rapporten. “Omdat de financiële risico’s in de zorg alleen maar toenemen, is het zorgelijk als bestuurders niet bijtijds reageren op waarschuwingen van controllers”, zegt professor Frank Hartmann van de Rotterdam School of Management. “Je kunt je afvragen waar dit aan ligt. Aan de communicatieve vaardigheden van de financials? Of aan het gebrek aan kennis van de ontvangende partij? Of aan de kwaliteit van de rapportages?”

Studie onder HEAD’s

De bevinding over de late reactie van bestuurders komt uit een enquête onder Hoofden Economische Administratieve Dienst (HEAD’s), die 8 december gepresenteerd wordt. De studie geeft een beeld van hoe het volgens de HEAD’s in de zorg gaat met het opzetten en besturen van resultaatverantwoordelijke eenheden (RVE’s).

Resultaatverantwoordelijke afdelingen

“Resultaatverantwoordelijke afdelingen zijn onderdelen van een zorgorganisatie die zichzelf kunnen bedruipen”, legt Hartmann uit. “Met de verdere liberalisering van de zorg worden afdelingen veel vaker resultaatverantwoordelijk en prestatiegericht. Zo worden in de thuiszorg veel divisies al bedrijfsmatige gerund en in de ziekenhuissector komen de zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) op. Deze trend roept veel strategische vraagstukken op. Bijvoorbeeld hoe en op welk niveau deze organisatieafdelingen opgezet moeten worden en hoe ze op resultaat aangestuurd moeten worden?”

Resultaten

Een van de spanningsvelden in dit vraagstuk ligt volgens Hartmann tussen kwaliteit van zorg en het afrekenen op financiële resultaten. “Dat lijkt elkaar te bijten. Zuiniger werken en dan toch hogere kwaliteit. Het is de kunst om je financieel management zo in te richten dat kwaliteit wel degelijk beter kan worden door resultaatgericht werken.” In het Zorgvisie-magazine van deze maand staat een achtergrondverhaal over het rapport ‘Integraal besturen’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Bekijk hier een presentatie over het onderzoek

HEAD onderzoek 2009

Lees ook:

‘Bestuur Meavita had geen grip op financiën’

Academische ziekenhuizen boeken prima resultaat

‘Zetel voor patiënt in ziekenhuisbestuur’

NZa experimenteert met winstuitkering in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.