Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders Orbis overwogen eigen faillissement

De raad van toezicht en bestuurlijke top van Orbis hebben in september vorig jaar overwogen het zorgconcern zelf geregisseerd failliet te laten gaan. Dat schrijft het regionale dagblad De Limburger.

De faillissementoptie is meermaals aan de orde gekomen tijdens besprekingen over de voorwaarden die Fortis en ABN Amro stelden bij de onderhandelingen over het overbruggingskrediet van 180 miljoen euro. Dat bevestigen diverse bronnen aan het dagblad, onder wie oud-bestuursvoorzitter Ludo Jansen en Max Visser, destijds hoofd medische staf. Bij de afweging Orbis al dan niet op de fles te laten gaan, zijn diverse ‘wat als?-scenario’s’ doorgenomen. Nadrukkelijk is gekeken naar de gevolgen die een faillissement zou hebben voor de zorg. In dezelfde periode werden de voorzitter en secretaris van de raad van toezicht, Jan Zuidam en Godfried Prieckaerts, en Ludo Jansen, met klem ontraden in te stemmen met de voorwaarden voor het noodkrediet. Naast eigen juridische en financiële experts, liet Orbis ook buitenstaanders naar de offerte kijken. Met Sabic-topman Boy Litjens, lid van de raad van toezicht, spraken zij eensgezind van een ‘wurgcontract’.

Minister Klink

Inmiddels heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid toegezegd zich in te spannen om de partijen, waarmee Orbis al maanden in gesprek is over financiering van het sociaal plan, nadrukkelijk tot zaken te laten komen. Dat deed hij woensdag tijdens een door de SP aangevraagd spoeddebat over de financiële problemen bij Orbis. Nu wachten de partijen volgens de Kamer, nog te veel af en is de gemeente Sittard-Geleen de enige die daadwerkelijk te hulp lijkt te schieten. Klink benadrukte dat zijn toezegging ‘olie te smeren’ niet hoeft te betekenen dat hij zelf in Sittard aan tafel komt zitten.

Zorgverzekeraar CZ

Overigens waren de Kamerfracties het er niet over eens welke gesprekspartners Orbis wel en niet financieel moeten steunen. De VVD toonde zich tegenstander van steun door de gemeente of provincie. Behalve de SP, GroenLinks en PVV koppelden alle Kamerpartijen overheidssteun aan het moment dat de continuïteit of kwaliteit van zorg in het geding is. Diverse fracties vinden dat zorgverzekeraar CZ meer moet bijspringen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Minister Klink: Orbis mag failliet

CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

Orbis bereikt principeakkoord met vakbonden

Collectief ontslag Orbis afgeblazen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.