Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders staren zich blind op bv’s

MAARSSEN - Zorgbestuurders staren zich blind op het oprichten van BV’s. Dit stellen verschillende deskundigen in de ZorgVisie-special financiën, die deze week verschijnt. "Het oprichten mag nooit een doel op zich zijn", zegt Paul Baks.

Met de oprukkende marktwerking nemen ook de mogelijkheden van risicodragende investeringen toe. Investeerders van buiten stellen meer dan traditionele geldschieters eisen aan de bedrijfsvoering en transparantie. In dit opzicht kan de keuze voor een BV, die een duidelijker juridische verantwoordingsstructuur kent dan een stichting, een logische zijn.

Doel

Het oprichten van een BV mag echter nooit een doel op zich zijn, waarschuwt adviseur Paul Baks. “Velen in de zorgsector lijken volledig voorbij te gaan aan het feit dat een BV slechts een ondersteunend stuk gereedschap is. Een dergelijke benadering leidt af van de vraag welke rol zorgorganisaties voor zichzelf zien weggelegd in een concurrerende omgeving en hoe ze dat doel willen bereiken.

Concurrentie

Of men voor die nieuwe concurrerende verhoudingen in de sector één of meerdere BV’s nodig heeft is een afgeleide van de wijze waarop men de organisatie in die nieuwe concurrerende wereld plaatst. Doel en middel worden dus door elkaar gehaald. Dit leidt tot te snelle en mogelijk verkeerde keuzes en schaadt een zorgvuldig veranderingsproces in de zorg op zowel macro, meso en microniveau.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.