Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter registratiesysteem maakt zorg goedkoper

Mark van Dorresteijn
Een beter registratiesysteem zorgt voor een aanzienlijke kwaliteitsverbetering in de zorg, maar verlaagt ook de kosten ervan met vele tientallen miljoenen euro's. Dat zegt darmkankerchirurg Eric-Hans Eddes van het Deventer ziekenhuis in De Stentor.
Beter registratiesysteem maakt zorg goedkoper

De chirurg zette samen met Rob Tollenaar, gespecialiseerd in chirurgische oncologie, de zogeheten Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) op: Een kwaliteitssyteem dat zeer gedetailleerd de behandelingen van 8500 darmkankerpatiënten in Nederland bijhoudt. Alle honderd ziekenhuizen in Nederland doen er aan mee.

Besparing van 32 miljoen

Onderling vergelijken is dankzij het nieuwe systeem nu veel makkelijker. Eddes: “Doordat we de resultaten daarnaast per week terugkoppelen zien ziekenhuizen ook meteen of ze op bepaalde terreinen uit de pas lopen en kunnen dan bijsturen. Dat geeft een grote impuls aan de kwaliteit en werkt kostenbesparend.” Als het systeem in de volle breedte wordt ingevoerd, dan kunnen de besparingen volgens Eddes oplopen tot circa 32 miljoen euro per jaar. “Als je weet dat de kosten van ziekenzorg 80 miljard per jaar bedragen en dat die som jaarlijks met 7 procent groeit, dan zou je dit meteen moeten willen.” Nadeel is volgens Eddes dat de invoering 250.000 euro per aandoening kost.

Exacte cijfers

“Dankzij ons nieuwe meetsysteem is onder meer gebleken dat vorig jaar 300 patiënten na een darmkankeroperatie overleden”, vertelt Eddes in het dagblad. “Dat is 400 minder dan voorheen geregistreerd werden. Het gemiddeld aantal ligdagen in het ziekenhuis is voor darmkankerpatiënten twaalf dagen. Dat is langer dan we dachten en langer dan noodzakelijk. De meetgegevens vóór de invoering van het nieuwe systeem waren dus gewoon niet goed. Dankzij DSCA kennen we per ziekenhuis nu de exacte cijfers, tot dusver waar het darmkankerpatiënten aangaat.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Registratie ’open-dichtoperaties’ gewenst

Werkgroep curatieve zorg wil 6,35 miljard besparen

Isala en Kennemer besparen met kwaliteit

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.