Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BeterDichtbij-app groeit

De BeterDichtbij messaging-app van de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) zal nog dit jaar door negen tot tien ziekenhuizen in gebruik genomen zijn. Komend halfjaar wordt het gebruik van de oktober 2016 gelanceerde app ook kwantitatief in kaart gebracht, om aan te tonen op welke manier de app bijdraagt aan vereenvoudiging van communicatie tussen zorgverleners en patiënten, zo vertelt Sander Bijl van BeterDichtbij op Ictenhealth.nl.
BeterDichtbij400.jpg

De Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) lanceerde in oktober 2016 de gratis dienst BeterDichtbij bij vier regionale ziekenhuizen: het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, BovenIJ ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen en het Ziekenhuis Rivierenland Tiel. Het doel van de app is om mensen een veilige en laagdrempelige contactmogelijkheid te bieden met het ziekenhuis in hun regio.

Deelnemers
Het gaat veelal om korte medische vragen voor of na een consult, die veel patiënten tussendoor hebben en nu niet of telefonisch stellen. Denk aan vragen over medicatie, symptomen of over onderzoeksuitslagen. Ook niet-patiënten in de regio kunnen BeterDichtbij gebruiken, voor praktische vragen aan het ziekenhuis, bijvoorbeeld over parkeren, bezoektijden en een afspraak. In één regio zijn de huisartsen ook al aangesloten. Deze week melde initiatiefnemer SAZ op ICT en Health dat de communicatiedienst BeterDichtbij inmiddels bij zeven regionale ziekenhuizen en omringende huisartsenpraktijken gebruikt.

Drie ziekenhuizen
Bij de lancering was het doel dat de vier pilot ziekenhuizen binnen een jaar gezelschap van nog eens acht ziekenhuizen zouden krijgen. Na 7 maanden zijn er drie ziekenhuizen aan de slag met BeterDichtbij. De eerste huisartsen maken van de app gebruik en een aantal ziekenhuizen bereidt het invoeren van de app voor.

Geleidelijk
Dit betekent volgens Sander Bijl, mede verantwoordelijk voor de uitrol van BeterDichtbij, echter niet dat de doelstelling niet gerealiseerd wordt. Uiteindelijk is het doel dat alle ruim dertig bij SAZ aangesloten regionale ziekenhuizen de app gaan aanbieden, zo vertelt hij in een interview met ICT&health, misschien ook wel ziekenhuizen buiten de SAZ. ‘Dit jaar zullen er nog zeker twee ziekenhuizen aansluiten en zeer waarschijnlijk nog een derde. Er is dus wel degelijk sprake van groei, alleen wat meer geleidelijk dan oorspronkelijk gedacht.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.