Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Betere handhygiëne dankzij geïoniseerd gas

Mark van Dorresteijn
Handen wassen met een apparaat dat ontsmet met geïoniseerd gas ofwel plasma, kan de handhygiëne aanzienlijk verbeteren. Het Nijmeegse bedrijf Filtex ontwikkelt het apparaat samen met TNO, Bactimm BV en het UMC St Radboud. Volgende maand start in het Radboud een project waarbij de desinfecterende werking van een koud plasma op de huid wordt onderzocht.
Betere handhygiëne dankzij geïoniseerd gas

“Het apparaat is sneller en schoner dan de huidige methode met water en zeep”, meent Paul Leenders, chemisch analyticus en directeur van Filtex. “Reinigen met dit apparaat duurt ongeveer twintig tot dertig seconden tot de handen compleet ontsmet zijn. Handen goed ontsmetten met zeep duurt twee tot drie minuten.” Medisch personeel dient voor en na elk patiëntencontact de handen te ontsmetten. “Een enorme tijdwinst dus. Bovendien kunnen we deze methode eenvoudiger standaardiseren.”

Werking apparaat

Hoe het apparaat precies werkt legt Leenders uit. “De reactieve deeltjes in het plasma willen een verbinding aangaan met de huid, als het ware oxideren. Daar kunnen micro-organismen niet tegen en die sterven meteen af. Hierdoor worden handen grondig gedesinfecteerd. En daar gaat het nog wel eens mis in de zorg.” De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde in 2008 dat vijftig procent van het personeel het niet zo nauw neemt met de handenwasregels. Vooral doktoren zijn de boosdoeners.

Toekomst

Leenders denkt ook nog aan andere toepassingen. “Het apparaat kan in de toekomst waarschijnlijk ook gebruikt worden om donorhuid en preoperatieve huid te desinfecteren. Ook brandwonden of geïnfecteerde wonden kunnen op deze manier contactloos worden gereinigd. Laatste voordeel dat we mogelijk kunnen gebruiken in de toekomst is dat plasma ook de neiging heeft om wondheling te stimuleren en het bloeden stolt.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Ziekenhuisinfecties vooral door geringe handhygiëne

Jaarlijks 20.000 doden door gebrek hygiëne ziekenhuizen

Ziekenhuizen waren rond 1900 hygiënischer

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Hallo,
    Ik ben leerling verpleegkundige in ziekenhuis Bernhoven Veghel. Ik ben bezig met een kwaliteitsopdracht over hygienemaatregelen. Het bovenstaande onderzoek kwam ik tegen. Nu ben ik wel eens benieuwd wat de resultaten en reacties zijn van deze proef. Is hier al wat over bekend?
    Mijn emailadres: r.emans@bernhoven.nl
    Groetjes Renske Emans.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.