Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere kwaliteit van leven door ‘Rapid Recovery’

Redactie Qruxx
In het Alrijne Ziekenhuis worden patiënten die een nieuwe kunstheup of -knie krijgen zo goed mogelijk voorbereid op de operatie en de revalidatie daarna, als onderdeel van het programma 'Rapid Recovery'. Hierdoor liggen patiënten gemiddeld twee dagen korter in het ziekenhuis en verbetert de kwaliteit van het leven na de operatie.

Dat wijst onderzoek van orthopedisch chirurg Joris Jansen van Alrijne Ziekenhuis uit. Het onderzoek is in januari gepubliceerd in het Britse wetenschappelijk tijdschrift ‘The Knee’.

Alrijne is in 2012 gestart met Rapid Recovery, een revalidatie-programma waarbij er naar wordt gestreefd de patiënt zo snel en optimaal mogelijk weer op de been te krijgen na een nieuwe heup- of knieprothese. De resultaten zijn positief: patiënten kunnen eerder naar huis en ze hebben een betere kwaliteit van leven na een  operatie. Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt daarnaast dat patiënten de verbeterde patiëntvoorlichting zoals een gesprek voor de operatie, een aangepaste informatiemap en de Rapid Recovery-app zeer waarderen.

Jansen: “Verschillende aanpassingen dragen bij aan een positief resultaat, zoals intensievere fysiotherapie en minder opiaatachtige medicijnen. Uit eerdere onderzoeken weten we dat als patiënten minder misselijk en sneller op de been zijn, de focus op de pijn minder groot is en de risico’s op trombose en ziekenhuisinfecties afnemen.”

Kortere opname

Het merendeel van de patiënten verblijft slechts één nacht in het ziekenhuis na plaatsing van een kunstgewricht. Dat betekent volgens Jansen niet dat patiënten het ziekenhuis uitgejaagd worden. “We proberen onze patiënten zo goed mogelijk te informeren en te motiveren, en ze gaan pas naar huis als dit mogelijk is qua pijn en mobiliteit.” Jansen benadrukt dat het nieuwe programma succesvol kon worden ingevoerd dankzij inzet van het hele team en van collega’s op verschillende afdelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.