Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Betrokkenheid kan conflict longartsen VUmc redden’

Redacteur Zorg+Welzijn
De kantonrechter beslist dinsdag 30 oktober over de vraag of de arbeidsverhoudingen dermate zijn verstoord dat Piet Postmus zijn functie niet meer goed kan vervullen. ‘Je kunt de mannen veel verwijten, maar ze zijn wel betrokken,’ aldus UvA hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp.
‘Betrokkenheid kan conflict longartsen VUmc redden’

‘Als iedereen, artsen en bestuur, overtuigd is dat ze hetzelfde doel nastreven op de afdeling, dan kan het arbeidsconflict in het VUmc overwonnen worden.’ Dat zegt hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp. Hij acht een oplossing mogelijk. ‘Bestuur en artsen praten al met elkaar. Als het lukt om op zakelijke gronden te communiceren en als mensen over hun schaduw heen stappen, is een blijvende oplossing mogelijk.’

Kort geding

De soap rondom de ruzie op de longafdeling van het VUmc is in een nieuwe fase. Het NRC kopte vorige week dat het aangekondigde kort geding van longarts Piet Postmus tegen het VUmc niet door ging. ‘We zetten de gesprekken voort, zei een woordvoerder van het VUmc. Longarts Piet Postmus stuurde een email stuurde naar het dagblad: het kort geding dient gewoon op 30 oktober om 13.30 uur. Postmus staat op non-actief, maar was in gesprek met het – nieuwe – bestuur van het VUmc. Vorige week kreeg hij een aanbod van zijn werkgever: terugkeren als longarts, maar niet als afdelingshoofd. Postmus kon zich daarin niet vinden en spande een kort geding aan. Met longchirurg Rick Paul, die vanwege het conflict op de longafdeling ook ziek thuis zit, zijn de gesprekken nog gaande.

Geschrokken

‘Iemand die zich op deze manier terug vecht, is wel heel betrokken bij zijn werk,’ vindt arbeidsrechtdeskundige Verhulp. Hij is daarom positief over een goede afloop, ondanks dat niet alleen het bestuur een conflict met de longartsen heeft, maar ook de collega’s op de longafdeling problemen hebben met de communicatie van de op non-actief gestelde longartsen. ‘Alle betrokkenen zijn geschrokken van alle gebeurtenissen. Dat maakt het wellicht gemakkelijker om op zakelijke gronden met elkaar beter te communiceren.’

Ontslagvergoeding

‘Dit is eigenlijk een gewoon recht toe, recht aan arbeidsconflict,’ constateert hoogleraar Verhulp. ‘Of ze komen eruit en je hoort er nooit meer iets van. Of er volgt een ontslagprocedure.’ Volgens Verhulp is in dit laatste geval geen formule voor de ontslagvergoeding van toepassing. ‘Over de bedragen die in dat geval meegegeven worden is niets te zeggen. Maar in de publieke sector zijn de ontslagvergoedingen niet zo hoog.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

Opnieuw conflict op afdeling VUmc

Piet Postmus moet plan maken van VUmc

Longarts en VUmc met elkaar in gesprek

Fred Plukker gaat puinruimen in het VUmc

4 REACTIES

  1. collega’s dysfuntioneren en dit niet zelf willen veranderen stap je naar de inspectie, vervolgens wordt je zelf op non-actief gezet… dat is de omgekeerde wereld. Die ongegeneerde collega’s dienen ontslagen te worden. tot die tijd blijft het VUmc huigelende christen/wintfaantjes werkverschaffer.

  2. Lees alle reacties
  3. Als het einde verhaal Postmus is, moet barbertje (oftewel de klokkeluider) in Nederland nog steeds hangen. SCHANDALIG. Wat was dat toch een heerlijke tijd in de prairies van Amerika: “oog om oog tand om tand” Ik zou het wel weten als ik Postmus was.

  4. Het terugvechten van de longarts kan door meer redenen worden veroorzaakt dan alleen betrokkenheid. Dat is moeilijk te beoordelen van een afstand. Een kort geding in deze past mi niet goed bij de casus. Een rechter zal moeilijk kunnen beoordelen dat de betrokkene zijn functie van afdelingshoofd terug moet krijgen. Dat vraagt meer diepgang van onderzoek, hoor en wederhoor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.