Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Beveiliging ziekenhuizen laat te wensen over’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuispersoneel is weinig alert op insluipers en zorgbestuurders hebben geen goed beeld van de risico’s omtrent beveiliging. 'Mystery visitors' slopen bijvoorbeeld ongeoorloofd de directiekamers binnen. Dat stelt beveiligingsbedrijf Trigion na een veiligheidsonderzoek in tien ‘toonaangevende ziekenhuizen’.
‘Beveiliging ziekenhuizen laat te wensen over’

Ziekenhuizen, die onderwerp waren van het onderzoek, werden bezocht door ‘mystery visitors’. Zij konden in twee gevallen moeiteloos de directiekamers binnendringen en hadden toegang tot dossiers die onbeheerd waren achtergelaten. Vijftig procent van de gevallen kon de geheime bezoeker moeiteloos de IC-afdeling betreden buiten bezoekuren.

Geen aanscherping

“We hebben de onderzoeksresultaten inmiddels gedeeld met een aantal van de onderzochte ziekenhuizen”, stelt Richard Franken, commercieel directeur van Trigion. “De ziekenhuizen zeggen zich te herkennen in het geschetste beeld, maar zien geen directe aanleiding om de beveiliging aan te scherpen. Dat bewijst temeer dat beveiliging op strategisch niveau weinig prioriteit heeft bij de directies van zorginstellingen.

Lastig controleren

“Ziekenhuizen zijn open instellingen met veel bezoekers. Dit soort plekken zijn lastig te beveiligingen”, stelt Bob Kiel, woordvoerder van de NVZ Vereniging voor ziekenhuizen. “We merken dat ziekenhuizen de beveiliging steeds beter regelen. Vaker staat er tegenwoordig beveiliging aan de deur, maar wanneer bezoekers eenmaal binnen zijn, wordt het controleren moeilijk. Gelukkig loopt er in principe genoeg zorgpersoneel rond om te controleren of personen op de afdeling zijn waar ze horen. De genoemde dossiers horen achter slot en grendel. Elk ziekenhuis heeft daar een apart protocol voor en deze gegevens zouden niet toegankelijk mogen zijn voor buitenstaanders. Tot nu toe hebben we op het gebied van veiligheid geen ernstige gevolgen ondervonden, dus de vraag is in hoeverre we iets zouden moeten veranderen”.

Verbeteringstraject

Trigion laat weten dat zij bezig zijn met een pilot om de ‘security awareness’ van personeel te verhogen. “Wanneer iedereen beter op gaat letten, wordt de veiligheid al veel beter”, stelt Franken. “Daar willen we iedereen op wijzen. Wij willen ziekenhuizen graag helpen om de veiligheid te verbeteren, maar dan moeten ze wel willen luisteren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Veiligheidscultuur meetbaar per afdeling

Groot brandveiligheidsonderzoek in de ggz

Ziekenhuizen voldoen nog niet aan veiligheidsnorm

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.