Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuiniging AWBZ nekt dagcentrum ggz-patiënten

Redactie Zorgvisie
Het dagactiviteitencentrum Alkmaar-Zuid moet de deuren sluiten. Oorzaak is de bezuiniging op ondersteunende en activerende begeleiding.

De bezuinigingen op de ondersteunende en activerende begeleiding nekken het dagactiviteitencentrum Alkmaar-Zuid, meldt psy.nl. Veel bezoekers krijgen geen indicatie meer voor deelname aan dagactiviteiten, waardoor de inkomsten van de ggz-instelling teruglopen. Het centrum is onderdeel van GGZ Noord-Holland Noord.

Kwart minder cliënten

GGZ Noord-Holland Noord verwacht door de bezuiniging op begeleiding een kwart minder cliënten. “Een kwart minder indicaties, betekent een kwart minder inkomsten”, zegt Tom Ploeg, manager dagbesteding & arbeid van GGZ Noord-Holland Noord. “Ik had het dac Alkmaar-Zuid graag opengehouden want het vervult een duidelijke functie in deze Vogelaarwijk. We hopen dat de bezoekers naar het dac Alkmaar-Noord willen komen.” Ploeg verwacht dat in het hele land dagactiviteitencentra in de problemen raken.

Laagdrempeligheid

Karin van Ophem, coördinator van het dagcentrum, vreest dat cliënten door de sluiting de deur niet meer uitkomen. “Er wordt erg makkelijk van uitgegaan dat ze terechtkunnen bij het welzijnswerk of in buurthuizen. Maar de ervaring leert dat ze die stap, zelfs met begeleiding, nauwelijks zetten. Het dac biedt laagdrempeligheid, veiligheid, individuele aandacht en een op herstel gerichte aanpak. En wij werken samen met de behandelteams. Dat alles missen onze bezoekers in het welzijnswerk.” Dagelijks komen er ongeveer zestig mensen op het dac Alkmaar-Zuid. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Gedwongen achter de geraniums

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Tarief apart dagverblijf daalt stevig

Zorgzwaartebekostiging in ggz uitgesteld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.