Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuinigingen bedreigend voor tiental ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
De aangekondigde korting van 700 miljoen euro op de budgetten van ziekenhuizen in 2011 is bedreigend voor de continuïteit van acht tot elf algemene ziekenhuizen. Dat stelt organisatieadviesbureau Vreelandgroep na onderzoek van jaarverslagen van de ziekenhuizen over 2009.
Bezuinigingen bedreigend voor tiental ziekenhuizen

Het eigen vermogen van deze ziekenhuizen zal zonder nadere maatregelen eind 2011 negatief zijn. Voor acht tot zeventien ziekenhuizen zal de solvabiliteit eind 2011 minder dan 5 procent zijn. Deze waardes zijn zo laag, dat de ziekenhuizen een reëel risico lopen kredietfaciliteiten te verliezen, waardoor zij in betalingsproblemen zullen raken. Zonder drastische maatregelen zullen deze ziekenhuizen in ernstige financiële problemen komen, waarbij faillissementen niet zijn uit te sluiten.

Haalbaarheid korting

Vreelandgroep twijfelt of de aangekondigde korting haalbaar is. Alleen al vanwege het korte tijdsbestek dat ziekenhuizen hebben om maatregelen te nemen. “Wanneer de ziekenhuizen hun gemiddelde kostprijs per eenheid zorg weten terug te brengen naar maximaal het huidige gemiddelde, dan bedraagt de potentiële jaarlijkse besparing 268 miljoen euro”, aldus de onderzoekers.

Mogelijkheden

Concrete mogelijkheden doen zich voor in de kliniek door de bedbezetting te verhogen en te streven naar een verdere verkorting van de ligduur. Daarnaast lijken veel ziekenhuizen de mogelijkheid te hebben om meer patiënten in dagopname te behandelen. Sommige algemene ziekenhuizen doen bijna drie keer zoveel dagopnames ten opzichte van het aantal klinische opnames dan andere.

Korting ziekenhuizen 2011

In juli dit jaar kondigde demissionar minister Klink van VWS aan dat hij de ziekenhuissector een korting van 700 miljoen euro wil opleggen in 2011. De korting betreft grotendeels een correctie wegens budgettaire overschrijdingen in 2009. De minister heeft aangekondigd dat de korting voornamelijk de algemene ziekenhuizen zal treffen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Onderzoek Vreelandgroep jaarverslagen ziekenhuizen 2009 (PDF)

Lees ook:

Klink kort ziekenhuizen 700 miljoen

Bezuinigingen op de Wmo komen vooral uit het pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. 40 ziekenhuizen moeten weg , dit waren de woorden in een 3 uur durend debat in Den Haag waar ik aanwezig was in de Witte Heren op het Plein. Hier was min. Klink ook aanwezig de volledige 3 uur. Maar ook de top uit de gezondheidszorg en politici. Dit debat besprak men ook de problematiek bezuinigingen en hier kwam duidelijk naar voren en werd ook geroepen dat er 40 ziekenhuizen te veel waren!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.