Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Bezuinigingen gezondheidszorg teruggedraaid

In een conceptbegroting die door een aantal Kamerfracties is samengesteld worden enkele grote bezuinigingen in de gezondheidszorg teruggedraaid. De coalitie van D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en VVD wil onder andere het inkomen van specialisten verlagen en de maatregelen in het persoonsgebonden budget (pgb) verzachten.
Bezuinigingen gezondheidszorg teruggedraaid

Door het terugdraaien van de bezuinigingen stijgen de zorguitgaven van 10,4 procent van het BBP in 2011 naar 11,4 procent in 2015. De ingetrokken bezuinigingen betreffen 150 miljoen euro op het pgb en 100 miljoen euro op preventie/palliatieve zorg. Voor de laagste inkomens wordt bovendien de invoering van de eigen bijdrage in de ggz gedeeltelijk teruggedraaid en dit kost veertig miljoen euro.

Beteugelen kosten

Er worden ook maatregelen genomen om de stijgende AWBZ-kosten te beperken. Zo zullen mensen zelf meer gaan bijdragen aan de stijgende kosten, waarvoor lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag. Bovendien worden scherpe afspraken gemaakt met instellingen. Gezamenlijk leveren deze maatregelen 1,6 miljard op.

Ziekenhuiszorg

In de curatieve zorg wordt onderzocht hoe het norminkomen van medisch specialisten meer in lijn te brengen met hun collega’s in andere landen. In de gehele zorgsector wordt de efficiency vergroot door de administratieve regeldruk aan te pakken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Bekijk het Stabiliteitsprogramma Nederland

21 REACTIES

 1. Zolang we mensen naar het buitenland blijven sturen waar niet de specialist betaald wordt voor zijn ingreep maar het ziekenhuis voor het aantal ligdagen,de prive klinieken ingrepen doen waarbij naderhand de periferie de “stront” op kan ruimen omdat zij geen nazorg doen zullen de kosten de pan uit blijven rijzen! Management en veel protocollen eruit, angstcultuur weg en gewoon goed nadenken als arts en verpleegkundige en geen afspraken meer over aantal ingrepe! DBC en DOT eruit en gewoon betalen voor het werk wat wordt gedaan zal ook veel schelen in de kosten. Ben ik met Bill eens! Zorgverzekeraars maken gigantisch veel winst en wij maar betalen. Dat de politiek maar begint met JSF niet te kopen, dan kunnen alle mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.
  En nog zoiets, second opinion bij 10 verschillende specialisten? Als er twee specialisten naar gekeken hebben en diverse onderzoeken zijn dubbel gedaan, hoe bedenk je dan dat een derde wel iets anders kan vinden. Ook zouden artsen duidelijker moeten durven te zijn om aan te geven als een behandeling onzinnig is, maar dat durven ze niet tegen een patient te zeggen.

 2. Lees alle reacties
 3. Eens met Mark. Hoop dat meer politici durven om in de zorg te snijden. Ik werk er graag met hart en ziel maar ik zie ook in dat het zo niet langer kan. Elk jaar stijgen de kosten met meer en meer. Volgens Melissa zelfs met 15 miljard euro in 5 jaar tijd. Dat is echt super veel geld. We moeten toch eens gaan kijken waarom er meer zaken in het pakket gaan dan uit. We willen mensen echt tot in den treure behandelen. Maar of dat de kwaliteit van het leven ten goede komt is maar de vraag. En ondertussen betaal ik met scheel en blauw.

 4. Rinie:
  een adviesje:
  als het een “ordinaire” operatie betreft, die ook in een perifeer ZH kan, ga daar dan heen!
  Wachttijden veel korter!
  In de Academie alleen de “byzondere”,zelden voorkomende aandoeningen.
  “Gewone” patienten stuwen de wachtlijsten in de Academie juist op!
  Dat kan niet de bedoeling zijn, men is daar vooral , terecht, gefocust op Onderwijs en Onderzoek.

 5. Ik kan mij volledig verenigen met het voorstel van triple. Managementlagen wegsnijden, een hoop nonsens en geblaat het ziekenhuis huis.
  Kijk ook eens kritisch naar de kosten bij de verzekeraars. Ze hebben allemaal zo’n mooie woorden: zonder winstoogmerk, etc. Maar hoeveel mensen hebben zij zelf in dienst of werken in het ziekenhuis om goedkeuringen en cijfertjes aan te leveren, die ook per verzekeraar weer wisselen? Hoe groot is hun wagenpark? Zijn al die mensen nou echt nodig? Hoe hoog zijn de salarissen van iedereen bij de verzekeraar, want ik neem toch aan dat niemand daar voor de lucht werkt? Genoeg punten om aan te pakken die de afgelopen jaren steeds de dans zijn ontsprongen, dunkt me!

 6. 1,6 miljard bezuinigen op de AWBZ in 2013. Kan ik de kop boven dit artikel toch niet helemaal volgen. Scherpe afspraken met instellingen klinkt toch heel erg als doorgaan op de weg van minder personeel en verschraling. Maar gelukkig blijft het PGB, het speeltje van de assertieve client, intact. Gaan de naturaclienten dus bloeden. Maar ja, dat is niet de achterban van Groen Links of D66.

 7. @ Bill en @ A ten Broek, we geven klauwe vol geld uit aan de zorg. Werd er in 2010 ca. € 60 miljard uitgegeven aan de zorg, gaan we in 2015 € 75 miljard uitgeven. Dat is € 15 miljard meer in 5 jaar (een stijging van 25%) en dat noemen wij in Nederland bezuinigen. Sorry hoor maar in tijden dat € 18 miljard + nog eens € 14 miljard wordt bezuinigd gaat er € 15 miljard meer naar de zorg. Dat geld gaat weg van de sociale zekerheid, onderwijs en politie. Als het zo doorgaat hebben we in 2020 geen Onderwijs, politie en defensie meer. En in 2035 geen AOW meer. Jij mag kiezen!

 8. Er wordt steeds gezegd dat de zorgkosten stijgen, dat zijn de woorden maar waar zijn de feiten dat wordt niet over gerept of zeer beperkt. Zorg wordt steeds minder gegeven maar het stijgt, ra ra hoe kan dit. Laat men eens met keiharden bewijzen komen. Kosten worden steeds via de media gecreerd en volk geloofd het nog steeds, onbegrijpelijk.

 9. Nee, Barvos, daar wordt het beter van!
  Ik laat mijn P.A. zeker geen operaties doen.
  Dat wil de patient ook helemaal niet.
  Hoe vaak hoor ik niet:
  U opereert toch wel zelf, he dokter..
  Er is ook nog zoiets als een band met de patient en bovendien komt de patient naar het ZH voor Specialistenzorg, niet voor P.A. zorg.
  Overigens doet ze in onze praktijk heel goed werk.
  De beste manier om kosteeffectief te zijn en qualiteit te leveren tegen lage kosten , is ons het ZH over te laten nemen.
  Regelen we het beter, efficienter en veel minder bureaucratisch.
  2-3 managementlagen eruit, zouden meer partijen in de zorg eens moeten overwegen.
  Scheelt heel veel nonsens verhalen.
  En inderdaad een 2e kamer met 50 geteste(IQ en Psychologisch)
  leden, die een zakenkabinet controleert bestaande uit knappe koppen, die minimaal 5x de Balkenendenorm verdienen, ben je nog steeds goedkoper en beter uit.

 10. @Piet: geef me 1 voorbeeld waarbij er een ongewilde wachtlijst is. Die zijn er haast niet en als ze er zijn zijn ze soms om medische redenen gecreeerd: bv om mensen goed op te werken en voor te bereiden bij een heup- of knievervanging. Het kan nodig zijn deze mensen te behandelen met epo. Dit heeft enige weken nodig voor het effect heeft, maar verlaagt wel het aantal benodigde transfusies. Mogelijk kun je in het buitenland meteen de volgende dag geopereerd worden, maar of dit dan werkelijk betere zorg is?????
  Ik heb toch het gevoel dat het een soort afgunst is. Grosso modo levert een korting op specialisteninkomen de schatkist nauwelijks wat op, maar het is vooral politiek scoren.

 11. Wat een schijnvertoning weer! De afgelopen jaren is er alleen maar afgehaald, gekort, en nog meer gekort, plafonds ingesteld en ga zo maar door. Ondertussen moet er wel meer werk verzet gaan worden met steeds ziekere en oudere patienten. De pret en waardering voor het vak is zo snel tanende. Specialistensalarissen gelijk brengen met die van collegae in andere landen… Wordt de manier van praktijkvoering ook meegenomen? De productie en honorering per hoofd wordt die ook meegenomen in de beoordeling? Nee, natuurlijk niet, want dan gaat de vergelijking niet meer op en komt men er achter dat we het hier in 0031 nog helemaal niet zo slecht doen. In andere landen krijgen de specialisten misschien minder per hoofd, maar zijn er in zijn totaliteit wel weer meer. De rekensom valt dan denk ik hoger uit dan bij ons.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.