Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De bezuinigingen van minister Edith Schippers van VWS op de ggz zijn contraproductief en getuigen van paniekvoetbal. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP).
‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

Schippers wil de vrijgevestigde ggz-hulpverleners weer gaan budgetteren. De afgelopen jaren gold voor hen, anders dan voor reguliere ggz-aanbieders, geen budgetplafond. Volgens berekeningen van het ministerie van VWS zijn ze verantwoordelijk voor driekwart van de overschrijdingen in de ggz.

Ggz tien jaar terug in de tijd

Maar de NVVP vindt dat Schippers met budgettering alle prikkels uit de markt haalt. Dat is in strijd met haar voornemen om voor ggz-aanbieders een bekostigingssysteem in te voeren waarin ze worden beloond voor prestaties. Zorgverzekeraars zullen met elk van de circa tweeduizend vrijgevestigden apart budgetteringsafspraken moeten maken. De NVVP vreest dat verzekeraars eerder geneigd zullen zijn om met het beperkte aantal reguliere aanbieders het beschikbare geld te verdelen. Dat zet de ggz tien jaar terug in de tijd en getuigt van paniekvoetbal. Verder wijst de NVVP erop de vrijgevestigden in de tweede lijn circa negen procent van de dbc’s leveren tegen zes procent van de kosten.

Alternatieve bezuiniging NVVP

Als alternatieve bezuiniging noemt de NVVP in een persbericht “het begrenzen van de hulp door derden”. Lager geschoolde medewerkers leveren daarbij de hulp tegen de dbc-prijs van de psycholoog of psychiater. Daar wil de NVVP paal en perk aan stellen. Verder is de NVVP voorstander van een reële eigen bijdrage voor de hele gezondheidszorg, niet alleen voor de ggz. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Vrijgevestigde psychiaters winnen zaak van NZa

Ggz-therapeuten teleurgesteld in NZa

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.