Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Bezuinigingen huisarts vallen lager uit’

Redacteur Zorg+Welzijn
De bezuinigingen op de huisartsenzorg bedragen geen 112 miljoen meer, maar nog 88 miljoen. Dat is vrijdag gebleken tijdens een bijeenkomst van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
'Bezuinigingen huisarts vallen lager uit'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid meldde daar dat bij eerdere berekeningen de kosten van indexering van lonen en kosten van de huisartsensector niet waren meegenomen. Die kosten bedragen bij elkaar 24 miljoen euro. Als dat bedrag van de bezuinigen wordt afgetrokken, blijft 88 miljoen euro over.

Tafel

Eerder die middag hadden de LHV en de minister al afgesproken samen rond de tafel te gaan zitten. Schippers zegde toen ook al extra geld toe voor het verbeteren van de spoedhulp buiten kantooruren. De huisartsenposten kunnen op die manier hun dienstverlening verbeteren, zodat patiënten niet meer hoeven aan te kloppen bij de EHBO van het ziekenhuis. De zorg is daar namelijk veel duurder.

Verschil

Voorzitter Steven van Eijck van de LHV reageerde verheugd op de berichten van de minister. Volgens minister Schippers is het verschil in bedragen ontstaan op basis van eerdere berekeningen van de huisartsen. De indexering was daarin niet meegenomen. Haar woordvoerder wil niet spreken van fouten of misverstanden veroorzaakt door de huisartsen. “Er is nu sprake van een meevaller, en daar zijn we blij mee.” (ANP)

Lees ook:

Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Huisartsen willen met minister rond de tafel

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eerste bezuiniging was 112 miljoen middels een tariefmaatregel door de NZa alleen. Nu komt de Minister met een bezuiniging door twee partijen: de NZa met een tariefmaatregel ter waarde van 88 miljoen en de verzekeraars moeten komen met een besparing van 30 miljoen; in totaal dus 118 miljoen euro. Zijnde minimaal 6 miljoen euro meer dan de eerste besparing: al dat overleg kost immers wat en dat moet worden doorberekend.
  LHV kan niet rekenen. Dat blijkt ook nu weer.
  En hoe gaan de gezamenlijke verzekeraars bijhouden dat de beoogde 30 miljoen is bereikt?
  Wat als zij meer afromen? Krijgen de artsen dan restitutie van het teveel en op basis van welke criteria?
  En dat de LHV dit allemaal een meevaller durft te noemen is tekenend voor het blijvend Poldergehalte in Nederland. De koepels praten gewoon mer VWS mee en spiegelen de argeloze leden en niet-leden maar wat voor. Huisartsen gaan gewoon per 2012 er 118 miljoen op achteruit! En noemen dat een meevaller.
  Hit Me, Hit me, with your rythmstick. Ian Dury.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.