Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingsplannen Kabinet zorgen voor opschudding

Mark van Dorresteijn
Kwetsbare mensen dreigen volgens gemeenten en de geestelijke gezondheidszorg de dupe te worden van een stapeling aan bezuinigingen door het kabinet. Amsterdam heeft berekend dat 4000 probleemgezinnen en 19.000 jongeren in de hoofdstad in grote problemen dreigen te komen.
Bezuinigingsplannen Kabinet zorgen voor opschudding

Wethouder Lodewijk Asscher (Financiën, PvdA) heeft daarover woensdag een brandbrief gestuurd aan premier Mark Rutte. PvdA-leider Job Cohen wil nog voor Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, opheldering van Rutte. Dit is volgens hem ,,het zoveelste signaal” dat bezuinigingen telkens terechtkomen bij dezelfde groep mensen met lage inkomens, die moeite hebben om mee te komen in de samenleving door bijvoorbeeld een handicap.

VNG

Zo trok de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eerder aan de bel over het zogeheten bestuursakkoord en over het bijstandsbudget. Bijna negen op de tien gemeenten komen al niet rond met het budget dat ze krijgen van het Rijk voor bijstandsuitkeringen. Daarbij komen nieuwe bezuinigingen als de bijstand wordt samengevoegd met de sociale werkplaatsen en Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. VNG-onderhandelaar Marco Florijn zei toen “een stapeling van effecten voor kwetsbare personen” te voorzien. Hij wees ook op maatregelen in de zorg, jeugdzorg, het passend onderwijs en kortingen op de veiligheidsgelden voor gezinscoaches.

SP

“Amsterdam heeft de gevolgen voor de eigen bevolking concreet gemaakt”, aldus Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP. Zij noemt de kabinetsplannen “echt ontwrichtend voor de samenleving”. Mensen met een beperking die nu met wat extra hulp kunnen werken en onderwijs volgen, zullen volgens Karabulut die kansen kwijtraken. Zij meent dat de bezuinigingen “los van de persoonlijke drama’s de samenleving straks veel geld gaan kosten”.

GGZ Nederland

Ook directeur Paul van Rooij van GGZ Nederland noemt de kabinetsplannen “bijzonder contraproductief”. “Je ontneemt kinderen een serieuze kans om weer aan de maatschappij deel te nemen. Nu zijn er mogelijkheden om gezinnen te ondersteunen, om overlast terug te dringen en om kinderen uit de gevangenis te houden. Als mensen dat zelf moeten gaan betalen, valt dat weg en belanden kinderen op straat.” (ANP)

Lees ook:

PVV: ‘Wtcg wordt inkomensafhankelijk’

‘Kabinet wil wtcg-regeling halveren’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.