Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezwaar ondermijnt ‘weglekbeding’

De brancheorganisaties in de zorg hebben de eerste slag in hun strijd tegen de zogeheten vermogensklem gewonnen. Nu de bezwaarcommissie Algemene wet bestuursrecht (Awb) het bezwaar van de koepels tegen de maatregel gegrond heeft verklaard, zal Klink zijn ‘weglekbeding’ opnieuw tegen het licht moeten houden.
Bezwaar ondermijnt ‘weglekbeding’

“De uitspraak van de bezwaarcommissie is een krachtig signaal dat de minister op het verkeerde spoor zit en niet zomaar zijn plannen kan uitvoeren”, reageert jurist Klaas Meersma, die de gezamenlijke brancheorganisaties vertegenwoordigt. Hoewel het advies geen dwingend karakter heeft, is het volgens Meersma usance dat de overheid adviezen van de Awb-commissie opvolgt. Mocht Klink anders beslissen, dan dient hij zijn besluit volgens Meersma uitvoerig

te motiveren.

Weglekken

Het conflict tussen de brancheorganisaties en minister Klink ontstond afgelopen zomer, nadat Klink zijn plannen rond de liberalisering van het zorgvastgoed bekendmaakte. Als het aan de minister ligt, zijn zorginstellingen vanaf 2009 verantwoordelijk voor hun eigen vastgoed. Kosten als rente en afschrijving moeten worden terugverdiend door het leveren van zorg. Hoewel hier aanzienlijke risico’s mee gemoeid zijn, mogen instellingen van Klink niet vrijelijk beschikken over de opbrengsten van het vastgoed. Met een bestemmingsverplichting wil Klink voorkomen dat binnen de zorg opgebouwde vermogens weglekken. Wanneer instellingen niet kunnen aantonen dat ze hun vastgoedbrengsten aan zorg besteden, dan wil Klink deze gelden afromen.

Draconische maatregel

Volgens de brancheorganisaties is de maatregel juridisch onhoudbaar. Niet alleen is de vermogensklem strijdig met het eigendomsrecht, het recht op vrije vestiging en een vrij verkeer van kapitaal, ook is er volgens de veldpartijen sprake van een onzorgvuldige voorbereiding en belangenafweging. In een eerder advies aan de brancheorganisaties noemde Meersma de plannen “buitengewoon draconisch”, “ondoordacht” en “juridisch onhoudbaar”. Bovendien leiden ze tot willekeur en zijn ze niet te verenigen met het bredere streven naar liberalisering van het zorgstelsel.

Awb-commissie

Uiteindelijk tekenden afgelopen najaar meer dan vierhonderd zorginstellingen, gesteund door de NVZ vereniging van ziekenhuizen, Actiz, GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) bezwaar aan tegen de plannen van de

minister. Vlak voor het Kerstreces stelde de Awb-commissie de klagers in het gelijk. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links:

Zorgsector protesteert tegen vastgoedregels

‘Vastgoedbeleid Klink is ondoordacht’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.