Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bierhoff van Smart Homes: ‘Domotica geeft mensen meer bewegingsvrijheid’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert tijdens de Domotica & Slim Wonen Beurs in Eindhoven twee korte debatten. Aan de hand van telkens twee stellingen gaan twee deelnemers samen met de zaal in debat. Een van de deelnemers, projectleider Ilse Bierhoff van stichting Smart Homes, geeft alvast een eerste reactie op de twee stellingen over domotica.

Domotica moet meer ingezet worden als alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg.

“Er zijn zeker mogelijkheden om domotica hiervoor in te zetten. Daarbij kun je denken aan het gebruik van RFID chips in kleding of schoenen om te voorkomen dat mensen zich buiten een bepaalde leefcirkel begeven. Of camera’s die mensen volgen en alarm slaan als ze afwijken van een geoorloofde route. In zekere zin kun je het ook positief benoemen: domotica maakt het juist mogelijk dat mensen meer bewegingsvrijheid krijgen. Maar natuurlijk moet je bij elke techniek die je inzet altijd een afweging maken van de voor- en nadelen, en die kunnen per persoon verschillen.”

Domoticatoepassingen moeten zo gestandaardiseerd zijn, dat je ze bij de Gamma of de Praxis kunt kopen.

“Ik denk inderdaad dat zodra allerlei domoticatoepassingen gewoon in de bouwmarkt te koop zijn, dit de domotica een enorme boost zal geven. Het wordt dan allemaal wat laagdrempeliger. Bij de Praxis hebben ze bijvoorbeeld al een kluswijzer over wonen voor senioren waarin onder meer aandacht wordt besteed aan personenalarmering. Zodra echter allerlei functionaliteiten met elkaar worden gecombineerd, overstijgt het de capaciteiten van een doe-het-zelver. Dan zijn er toch gespecialiseerde bedrijven nodig.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.