Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BKZ stijgt met 10 miljard

Het kabinet voorziet voor de komende vier jaar een stijging van het zorgbudget van 10 miljard euro. Het totale zorgbudget inclusief eigen betalingen van de burger bedraagt volgend jaar 54 miljard euro.
BKZ stijgt met 10 miljard

Het kabinet ziet zich bij haar eerste zorgbegroting geconfronteerd met enkele financiële tegenvallers. Zo valt de afrekening van de curatieve zorg over 2006 ruim een half miljard duurder uit. De langdurige zorg laat een tegenvaller van 460 miljoen zien, waarvan 335 miljoen op het conto van de AWBZ komt en 127 miljoen voor rekening van de PGB’s.

Tegenvallers

Naast deze incidentele tegenvallers zijn er ook structurele factoren die verruiming van het budgettaire kader zorg (BKZ) noodzakelijk maken. Bevolkingsgroei, voortschrijdende vergrijzing en groeiende welvaart leiden allemaal tot een groeiende vraag naar zorg.

Dure zorg

Daarnaast is er sprake van kwalitatief betere en dus duurdere zorg als mede technologische vooruitgang. Daarbij stijgt het prijspijl in de zorg sneller dan de algemene inflatie. Dit is te wijten aan de geringe arbeidsproductiviteit in de zorg als mede het relatieve prijspijl van nieuwe geneesmiddelen. Door dit alles is het volgens het kabinet “onontkoombaar om fors in te grijpen om de groei van de zorguitgaven tot een acceptabel niveau terug te brengen”.

Bezuinigingen

De rekening wordt door de curatieve zorg en AWBZ-sector samen betaald. De ziekenhuizen krijgen een structurele budgetkorting van 160 miljoen euro opgelegd. Binnen de AWBZ wordt vooral bezuiningd op ondersteunende begeleiding en het persoonsgebonden budget. De besparing moet oplopen van 350 miljoen euro in 2008 tot bijna 800 miljoen in 2011.

Speerpunten

Met de bezuinigingen wil het kabinet ook ruimte scheppen voor eigen beleidsspeerpunten. Waar het vorige kabinet vooral aandacht had voor de stelselwijziging, wil het Balkenende IV terug naar de inhoudelijke kant van de zorg. Sleutelwoorden daarbij zijn kwaliteit, innovatie en preventie. Om een en ander te realiseren wil het kabinet meer inzicht in de kwaliteit en kosten van de hulpverlening bieden. Waar patiënten meer keuzevrijheid krijgen, krijgen instellingen krijgen meer beleidsvrijheid en minder bureaucratie. Dit alles moet er toe leiden dat Nederland weer in de Europese top vijf op het gebied van gezondheid terecht komt. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Links:

Bekijk de miljoenennota

Artikel over de miljoenennota van vorig jaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.