Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloeddonoren weg vanwege beloning

Tientallen donoren hebben besloten geen bloed meer af te staan aan de Sanquin Bloedbank. Ze hebben hun lidmaatschap opgezegd omdat zij verbolgen zijn over het hoge salaris van het driekoppige bestuur; in het afgelopen jaar 800.000 euro bruto.

Een woordvoerster bevestigde donderdag een artikel van soortgelijke strekking in een aantal regionale kranten.

Managementkwaliteiten

Sanquin verstuurt aan alle donoren met klachten een brief met uitleg over de bepaling van de salarissen. “Het aansturen van een organisatie met een dergelijke omvang en met producten die qua veiligheid en betrouwbaarheid zo gevoelig zijn, vergt managementkwaliteiten die vergelijkbaar zijn met die voor academische ziekenhuizen.”

Non-Profit

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) ingrijpt in de bezoldiging van de bloedbankbestuurders. Kamerleden Pieter Omtzigt en Janneke Schermers willen van de minister weten wat hij een acceptabele beloning vindt voor bestuurders van een organisatie die zegt op non-profit basis bloedvoorziening te verzorgen.

Nauwelijks voelbaar

Sanquin heeft in het bestand ongeveer 450.000 bloeddonoren. Jaarlijks zegt zo’n 10 procent van hen het lidmaatschap op wegens ziekte, zwangerschap, verhuizing of om andere redenen. De woordvoerster zei dat deze “tientallen extra opzeggingen nauwelijks gevoeld worden.” Volgens haar klagen ook veel mensen, zonder hun lidmaatschap te beëindigen. “Ze vinden dat ze een verantwoordelijkheid hebben.”

Sanquin produceert ook geneesmiddelen uit bloedplasma en verricht onderzoek. Het bedrijf heeft drieduizend medewerkers en draait jaarlijks een omzet van ongeveer 300 miljoen euro. (ANP)

Lees ook:

Reorganisatie bloedbank Sanquin

Privébloedbank mag

Kamer wil topsalaris maximeren

Websites:

Sanquin

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.