Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 zeer goede redenen om strengths-based te werken in de zorg

Leeuwendaal
Talent is een natuurlijke aanleg voor een bepaalde manier van denken, voelen of doen. Wie die natuurlijke aanleg kan benutten in z’n werk en mag investeren in z’n talenten, ontwikkelt deze tot ware strengths: het vermogen om in een specifieke rol consistent en op hoog niveau te presteren. Je wordt nog beter in waar je al goed in was. Inzetten op het ontdekken, ontwikkelen en benutten van ieders talent biedt grote kansen voor de zorg. En dat kan prima binnen het bestaande werk en binnen dezelfde functie. Vijf redenen waarom u vandaag nog moet starten uw organisatie strengths-based te maken.
Douwe Wijbenga
Douwe Wijbenga, directeur Zorg (Leeuwendaal)

1. Het versterkt het engagement (betrokkenheid) van medewerkers

In een strengths-based organisatie is de kans zes keer zo groot dat medewerkers zich engaged zullen voelen in hun werk. Dat blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek van onze partner Gallup (onder 1,8 miljoen werknemers, 230 organisaties, 49 sectoren, 73 landen). Die betrokkenheid heeft om te beginnen een stevig positief effect op de werkvloer: een sterkere teamgeest, een gezonde organisatiecultuur en een toename van de company pride.

2. Het verhoogt de patiënt/cliënt-tevredenheid

Medewerkers die zich zeer betrokken voelen bij hun werk, zijn intrinsiek gemotiveerd om een stapje extra te zetten. Ze doen niet slechts wat ze moeten doen, maar ze doen wat er volgens hen gedaan moet worden. Ze zijn beter in staat om in te spelen op de behoeften van patiënten/cliënten en daardoor een positieve ervaring te creëren. Engagement is zeer bepalend voor de patiënt/cliënt-tevredenheid.

3. Het verbetert de veiligheid in de zorg

Betrokken medewerkers verrichten hun werk met meer toewijding, aandacht en concentratie. Dat is de simpele reden waarom er in strengths-based organisaties minder veiligheidsincidenten plaatsvinden. Uit het eerder genoemde Gallup-onderzoek blijkt dat hoge engagementscores kunnen resulteren in zeventig procent minder veiligheidsincidenten.

4. Minder ziekteverzuim

In organisaties waar managers actief werken aan het engagement van hun medewerkers is er tot zelfs 37 procent minder ziekteverzuim dan in organisaties met lage engagement-scores.

5. Lagere uitstroom

Uit tal van onderzoeken naar vertrekredenen van medewerkers blijkt keer op keer dat het gebrek aan ontwikkelkansen zeer fnuikend is. Dat is vaak zelfs een belangrijkere reden om te vertrekken dan ontevredenheid over het salaris. Mensen in staat stellen om hun talenten te benutten en deze verder te ontwikkelen tot echte strengths is de beste manier om de uitstroom van getalenteerde medewerkers terug te dringen.

Laat uw mensen doen wat ze goed kunnen en wat ze graag doen en u zult ervaren wat dat oplevert voor uw medewerkers, uw teams en uw hele organisatie. En, het belangrijkste uiteraard: voor uw patiënten/cliënten, voor de zorg.

Lang niet iedere professional kent zijn eigen strengths en leidinggevenden hebben ook niet altijd een goed beeld van de strengths van hun medewerkers. Daar begint het mee, het is essentieel om dat scherp te krijgen. En dat lukt met de inzet van CliftonStrengths van Gallup. Dit befaamde instrument heeft al meer dan negentien miljoen professionals wereldwijd geholpen hun talenten te identificeren, te ontwikkelen en écht te benutten. In onze aanpak is deze scan de basis om te bouwen aan strengths-based organisaties waarin mensen presteren op de toppen van hun kunnen, waar de betrokkenheid en de bevlogenheid groot zijn en de kans op uitval minimaal is.

Tot slot nog één bonusreden om vandaag nog te starten met het strengths-based maken van uw organisatie: u zult er beter in slagen om talentvolle medewerkers aan te trekken. Uw bevlogen en betrokken medewerkers worden uw beste recruiters.

Douwe Wijbenga, directeur Zorg (Leeuwendaal)
Douwe heeft 25 jaar ervaring in het leidinggeven aan professionals binnen organisaties in het publieke domein en de zakelijke dienstverlening. Zijn passie en energie haalt hij uit het werken voor de publieke sector, met name zorg en welzijn.

Mobiel06 2158 0724
E-maildouwe.wijbenga@leeuwendaal.nl
LinkedIn: Douwe Wijbenga

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.