Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal chronisch zieken kan omlaag

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
De regering van Ierland tracht het aantal mensen met chronische aandoeningen terug te brengen. Dat doet zij door artsen en verpleegkundigen in te schakelen voor preventieve interventies.
Guus-Schrijvers300.jpg

Haar voornemen publiceerde zij op 10 mei in de nota Making Every Contact Count. Wat staat daarin? En is die aanpak ook bruikbaar voor de nieuwe Nederlandse regering?

Steun voor ongezond gedrag
De Ierse regering wil leefstijladvisering integreren in de curatieve zorg. Elke contact dat een huisarts, specialist, verpleegkundige of andere professional heeft met een patiënt, is daarvoor te benutten. Zij verwacht als resultaat dat patiënten steun ervaren om ongezond gedrag te veranderen en daardoor het risico op chronische aandoeningen te verkleinen. Onder chronische aandoeningen vallen kanker, COPD, hart- en vaatziekten en diabetes. In Ierland betreffen deze aandoeningen ongeveer 80 procent van de huisartscontacten en 60 procent van de verpleegdagen in ziekenhuizen.

Piramidemodel
De auteurs van de nota hanteren een piramidemodel met vier lagen. De onderste laag behelst alleen het advies om de leefstijl te veranderen en attendering op bijvoorbeeld cursussen die daarvoor bestaan. Dit kost de professional enkele minuten. De tweede laag omvat deze twee interventies plus een inventarisatie van de bereidheid om de leefstijl te veranderen door middel van motivational interviewing. De derde laag bestaat uit interventies die enige weken duren, bijvoorbeeld een stoppen-met-rokencursus. De professional verwijst naar zo’ncursus die veelal plaatsvindt in de eigen instelling of de eigen wijk. De bovenste punt van de piramide bestaat uit interventies van bijvoorbeeld de verslavingszorg voor patiënten die aan de eerste drie lagen niet genoeg hebben. De nota Making Every Contact Count biedt een overzicht van alle interventies in de piramide die bewezen effectief zijn.

Trainingsprogramma
Binnenkort start de Ierse overheid samen met koepelorganisaties een miljoenen kostend trainingsprogramma voor alle(!) professionals. Zij oefenen dan motivational interviewing en zelfmanagement support. De trainingen reiken ook kennis aan over wat wel en niet effectief is. De Ieren baseren hun beleid op goede ervaringen in de Engelse regio Yorkshire en op richtlijnen van het Engelse kwaliteitsinstituut NICE. Bij mijn weten is het de eerste keer dat een regering een nationaal beleid voert om het aantal chronisch zieken te verlagen en daarbij de zorg intensief te betrekken.

Preventiebeleid
In Nederland bestaat draagvlak om in de nieuwe regeerperiode het preventiebeleid te intensiveren. Politieke partijen benadrukten de noodzaak hiervan in hun verkiezingsprogramma’s. De zittende regering verlengde het programma Alles is Gezondheid.  Of er draagvlak is bij de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Federatie van Specialisten, de Vereniging van Verplegenden en Verzorgenden Nederland en bij andere koepelorganisaties kan ik niet goed inschatten. Hun beroepsbeoefenaren hebben het al druk en hebben wellicht geen tijd om na te denken over de vraag: Wat kan ik bijdragen aan de reductie van het aantal mensen met chronische aandoeningen? Maar toch, de core-business van alle professionals is gezondheid en niet alleen zorg verlenen als er al klachten of complicaties zijn.
Kom op, beleidsmakers van nationale organisaties, steek de koppen bij elkaar en volg het Ierse voorbeeld. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.