Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besser

Bei uns ist alles besser. Met deze opmerking krijgen Duitsers ons in no time op de kast. Behalve dan bestuurders, beleidsmakers en adviseurs in de zorg. Die geloven namelijk en masse dat de ziekenhuiszorg bij onze oosterburen vele malen efficiënter, doelmatiger, productiever en goedkoper is, met het private Röhn Klinikum als ultieme voorbeeld.

Onzin, stelt onderzoeker Paul Arakelian. Gemeten naar ligduur, arbeidsproductiviteit en kosten zijn het juist de Nederlandse ziekenhuizen die aanzienlijk beter scoren, zelfs wanneer ze vergeleken worden met de bewierookte Duitse privé-klinieken.

Ideologisch luchtje

Toch zit het idee diep ingebakken dat de Duitse ziekenhuizen tempels van efficiency zijn. Daar zit een ideologisch luchtje aan. Voorstanders van marktwerking kunnen niet anders dan geloven dat private klinieken als Röhn en Asklepios per definitie doelmatiger zijn. Politiek gezien komt het ook handig uit om de Nederlandse ziekenhuizen af te schilderen als ongeneeslijke verkwisters en verspillers. Bezuinigingen op een sector die ons premiegeld over de balk gooit, kunnen op brede instemming rekenen. Dat ligt lastiger wanneer die sector doelmatig met de zorgeuro’s omspringt en moet sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch is dat precies wat er volgens adviesbureau Prismant aan de hand is bij de ziekenhuizen. Volgens Prismant rekent het ministerie van VWS zich ten onrechte rijk, wanneer het denkt met maatstafconcurrentie 600 tot 900 miljoen euro aan doelmatigheidswinst binnen te kunnen halen. Wanneer individuele ziekenhuizen toch veel geld uitgeven, dan heeft dat volgens Prismant niet zozeer met geldverspilling en inefficiency te maken, als wel met broodnodige nieuw- en verbouw.

Efficiënter

Kritische geluiden dus over de mogelijkheid om geld binnen te harken via doelmatigheid. Toch hoeft minister Klink niet te wanhopen. Volgens Arakelian kunnen de Nederlandse ziekenhuizen 25 procent efficiënter werken wanneer werk wordt gemaakt van de talloze overdrachtsmomenten, slechte informatievoorziening, dito werkplanning en onduidelijke taakverdeling. En wellicht doet het schrappen van al die studietrips naar Duitsland ook een duit in het zakje.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.