Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beste ziekenhuis van Nederland (deel 2)

Slechte ziekenhuizen? Die bestaan niet meer. Dat mogen we al bijna concluderen na verschijning van twee curatieve hitlijsten.
Beste ziekenhuis van Nederland (deel 2)

Voor het derde jaar op rij heeft het AD een Top-100 van beste ziekenhuizen samengesteld. Medische aspecten en het oordeel van patiënten zijn doorslaggevend. Volgens de krant is het beste ziekenhuis van Nederland (roffel, roffel, tatatata):

1. Medisch Centrum Leeuwarden

2. Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland

3. Sint Antonius in Nieuwegein.

Dat is een verrassing. Waar blijven de beste ziekenhuizen van vorige week?

1. Wilhelmina Ziekenhuis te Assen: daalt in AD-lijst van 75 naar 81.

2: Nij Smellinghe in Drachten: vorig jaar op 4 bij AD, nu op 11.

3. Bethesda Ziekenhuis te Hoogeveen: stijgt in AD-lijst van 91 naar 42.

Het AD brengt de kwaliteit van zorg in beeld en voegt patiëntenoordelen toe. Nummer 81 uit de AD-lijst levert volgens Roland Berger Strategic Consultant nog altijd uitstekende kwaliteit. En bovendien de beste financiële prestaties.

Waar is trouwens het beste ziekenhuis van 2005 volgens het AD gebleven: het Fransiscus Ziekenhuis te Roosendaal? Is het de Westbrabanders na hun topnotering van vorig jaar in de bol geslagen? Helemaal niet. Ze scoren nog altijd goed, verklaart het AD. Alleen zijn vijftig andere ziekenhuizen het nog beter gaan doen.

Dat kun je op minstens twee manieren interpreteren. De kwaliteit va ziekenhuiszorg stelt niks voor en valt met twee vingers in de neus te overtreffen. Of: er gaat zo’n heilzame werking uit van de openbaarheid dat tientallen ziekenhuizen ineens stukken beter gaan presteren. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is met zijn 81-ste notering immers nog altijd een topper. Conclusie: er zijn steeds minder matige en slechte ziekenhuizen.

Het wachten is op de peer reviews in de Elsevier-lijst.

Door: Ruud Koolen

Die ziekenhuizen gaan niet in zijn geheel beter presteren, maar op de aspecten waarop gemeten wordt. Lijkt me te verwachten! Trouwens, niet alleen gaan zij anders presteren op de aangegeven indicatoren, maar ook anders rapporteren! Het zegt ook iets over de kwaliteit van de AD test in combinatie met de IGZ indicatoren. De positionering van de ziekenhuizen zegt weinig. De indicatoren zijn mogelijk niet onderscheidend genoeg.

Eva maandag 02 oktober 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.