Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurder, zet uw fiets op slot

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Het is me al diverse keren gebeurd dat ik ergens op de fiets naartoe ging en bij terugkomst ontdekte dat ik die niet op slot had gezet. Het frappante is dat keer op keer mijn fiets er nog gewoon stond. Puur geluk natuurlijk. Om te zeggen dat eenzelfde mate van geluk de zorg tot nu toe heeft behoed voor grote cyber-incidenten gaat te ver.
Sytse Wilman
Foto: Paul Tolenaar

Talloze professionals zijn dag en nacht in touw om de ict-systemen goed te beveiligen. Toch heeft de zorg nog een flinke inhaalslag te maken. ‘Ik zie groei’, zei Wim Hafkamp, directeur van kenniscentrum Z-CERT, toen ik hem daarover interviewde. ‘De vraag is of die groei snel genoeg gaat, gezien de snelheid waarmee cybercrime zich ontwikkelt binnen de zorgsector.’

Gevaar is toegenomen

De dreiging neemt toe. Cybercriminelen willen geld verdienen door bestanden en systemen te kapen en te versleutelen, maar hebben het ook voorzien op privacygevoelige of onderzoeksdata. Sinds Rusland een oorlog ontketende in Oekraïne is ook het gevaar van destructieve aanvallen toegenomen. Niks diefstal of gijzeling, geen verdienmodel, alleen proberen de boel plat te leggen of te wissen. Alsof er naast een groeiende groep fietsendieven ook een bataljon vandalen actief is om fietsen in de gracht te kieperen.

Gegevens beschermen

Zorgaanbieders hebben een verantwoordelijkheid die ver uitstijgt boven hun eigen tweewieler. Zij moeten zorgen voor de continuïteit van de zorg, die steeds meer afhankelijk is van digitale ondersteuning en steeds meer onderling verbonden is. Bovendien moeten ze de gegevens van hun patiënten beschermen. Dat niet alle bestuurders voldoende aandacht en budget hebben voor cyberbeveiliging is dan ook zeer zorgwekkend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.