Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuinigingslust

De zorgsector houdt de adem in voor de bezuinigingen die in de lucht hangen. Als het aan de grootste partij in de formatiebesprekingen, de VVD, ligt, moet de sector met zes miljard euro krimpen. Het CDA wil een paar miljard minder weghalen. De PVV wil niet bezuinigen op de zorgsector als geheel, maar door verhoging van het eigen risico en verkleining van het basispakket 600 miljoen euro vrijmaken voor extra handen aan het bed.
Bezuinigingslust

In deze stilte voor de storm krijgen de medisch specialisten nog een bezuiniging voor de kiezen van het vertrekkende kabinet. Zij moeten 512 miljoen euro inleveren doordat demissionair minister Klink hun tarieven verlaagt. De Orde van Medisch Specialisten vecht dit aan bij de rechter, want de onderbouwing van de korting door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is volgens de artsen “volstrekt onduidelijk”.

Makkelijk schieten

Het feit dat de specialisten zelfstandig ondernemers zijn, maakt het relatief lastig op hen te bezuinigen. Het is voor de dokters gemakkelijk schieten op de NZa, die er maar niet uitkomt hoeveel ze nu eigenlijk verdienen. In drie achtereenvolgende maanden presenteerde de Zorgautoriteit drie verschillende berekeningen van de omzetvariaties tussen de specialismen. De vraag ligt voor de hand of de derde berekening nu wel juist is.

Inhalige grootverdieners

Anderzijds staan de specialisten niet sterk in de publieke opinie. Ze worden gezien als inhalige grootverdieners, waar nog best wat te halen valt. Voor bezuinigingen op hun inkomen krijgt een kabinet eerder bijval dan voor een korting op ouderen- of gehandicaptenzorg.

Bezuinigingslust

Maar voor harde munt heb je meer aan een effectieve lobby en politieke steun dan aan een welwillende publieke opinie. Wat dat betreft hebben de specialisten het tij mee, want de VVD draagt de beroepsgroep van oudsher een warm hart toe. Voormalig VVD-minister Hoogervorst sprak bij de invoering van de dbc’s met hen de hoge tarieven af die Klink nu probeert terug te draaien. Het is de vraag of de liberale liefde voor de vrijgevestigde specialisten hen kan behoeden voor de liberale bezuinigingslust. (Zorgvisie – Krista Kroon)

1 REACTIE

  1. Het is altijd goed om dit soort dingen in perspectief te plaatsen, dus bij deze :).
    Bezuinigen op de zorg is in dit geval relatief. Als de VVD zijn zin krijgt met hun ‘bezuinigingen’ dan groeit de zorg met 4,4 miljard. Dit is meer dan wat D66 wil investeren in de zorg!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.