Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Een helikoptervlucht door het menselijk lichaam

Iedere praktiserend medicus zal het herkennen: tijdens de opleiding kan het de nodige tijd kosten om in je eigen hoofd de slag te maken van het tweedimensionale beeld van een scan naar het driedimensionale beeld dat de werkelijkheid van de patiënt weergeeft. Dat is vaak een flinke leercurve, waar nu een heel praktische en innovatieve oplossing voor is, die we te danken hebben aan de gamingsector.
Jan Heyligers, vaatchirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg
Jan Heyligers, vaatchirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

De Eindhovense start-up VPI is erin geslaagd bestaande CT- en MRI-beelden om te zetten naar hoogwaardige 3D-volumemodellen. Een arts kan vervolgens door zo’n driedimensionaal model heen vliegen, details visualiseren en sneller en makkelijker tot een diagnose komen. Het enige wat een arts nodig heeft, is een 3D-monitor of televisie en een 3D-bril.

Surgical confidence

Deze technologie wordt al in verschillende Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen met veel succes gebruikt. Zij heeft dan ook verscheidene belangrijke voordelen. Zoals al genoemd, kom je sneller en eenvoudiger tot een goede analyse van de actuele situatie van de patiënt. Dat kan in belangrijke mate bijdragen aan surgical confidence. Zeker bij complexe operaties is dat een enorm voordeel. De technologie van VPI Reveal wordt bijvoorbeeld door chirurgen met uiteenlopende aandachtsgebieden gebruikt om operatieplannen te maken en die na afloop te evalueren. Zij zijn enthousiast over de mogelijkheden.

Een tweede voordeel is, is dat je met deze techniek de patiëntbetrokkenheid kunt vergroten. Het lezen van traditionele CT- of MRI-scans vergt de nodige ervaring. Die is bij 3D-beeldtechniek niet nodig. Je kunt de patiënt goed laten zien wat er aan de hand is in zijn of haar lichaam. Dat zal vooral de jongere generatie aanspreken, die is opgegroeid in een sterke beeldcultuur.

Inzet van cloudtechnologie

Deze innovatieve en inmiddels bewezen beeldtechniek opent ook nieuwe wegen om meer te doen met data. Op dit moment is het gebruik van de techniek nog afhankelijk van in het ziekenhuis geïnstalleerde software en 3D-apparatuur. Doel is om daar verandering in te brengen door gebruik te maken van cloudtechnologie van Microsoft Azure. Het Hilversumse bedrijf Xpirit is hiermee bezig. Deze vervolgstap levert nieuwe mogelijkheden op. In de eerste plaats biedt cloudtechnologie ongelimiteerde opslagmogelijkheden; een belangrijk aspect bij beeldtechnologie die immers veel opslagcapaciteit vereist. In de tweede plaats kan door middel van self-learning en deep-learning meer inzicht worden verkregen in de beelden. Deze leertechnieken zijn voorbeelden van kunstmatige intelligentie, waarbij grote hoeveelheden beelden met behulp van algoritmes te analyseren zijn. Zo kan de arts snel patronen ontdekken in beelden, wat weer kan bijdragen aan een betere diagnose en een beter behandelplan.

Snellere softwaredistributie

Dankzij cloudtechnologie is de 3D-software sneller en eenvoudiger te distribueren onder ziekenhuizen en klinieken. Je hoeft de software immers niet bij elke instelling apart te installeren, deze kun je via het internet beschikbaar stellen. Dat zal de drempel om het in de medische praktijk te gebruiken verlagen en zo de acceptatie sterk versnellen.

Jan Heyligers is vaatchirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij verzorgt tijdens de beurs Zorg & ICT een presentatie over het gebruik van 3D-technologie in de chirurgische praktijk. Zorg & ICT is de vakbeurs voor digitaal gedreven zorg en vindt plaats van 17 t/m 19 april 2018 in Jaarbeurs Utrecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.