Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Erasmus MC is meer dan een investeringsobject

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Het rendement op het eigen vermogen van het Erasmus MC bedroeg in 2016 3 procent. Het medisch centrum kan geen financiële problemen krijgen, want de regering zal niet toestaan dat die ontstaan. Wanneer dat zou gebeuren, zou er een breuk komen in het vertrouwen van banken in de Nederlandse ziekenhuizen.
Guus Schrijvers
Guus Schrijvers

Woorden van deze strekking staan in een rapport (onder aan dit artikel) van 12 februari 2018 van de Amerikaanse kredietbeoordelaar FitchRatings. FitchRatings doet dat met woorden als: Erasmus MC has received support from the government to maintain a sufficiently strong financial profile. In the future, we expect this support to be available in case of need.

FitchRatings beoordeelt het Erasmus MC met Triple A: de hoogst haalbare status van financiële betrouwbaarheid. Vanwege de veroudering van de burgers in de regio Rijnmond verwacht FitchRatings een sterke groei van de omzet van het Erasmus MC. Het bureau verklaart niet de krimp in een aantal indicatoren. Het aantal patiënten in zorg daalde van 157.000 in 2014 naar 143.000 in 2016. Dat is een daling van 8,9 procent. Het aantal verpleegdagen ging omlaag van 270.000 in 2014 naar 210.000 in 2016; een daling van 22 procent.

Obligaties van het Erasmus MC kopen

Het hier besproken rapport is bedoeld om beleggers te verleiden om obligaties van het Erasmus MC te kopen. Cynisch zijn de opmerkingen van FitchRatings dat dit ziekenhuis niet in financiële problemen kan komen. Populair gezegd: het is too big to fail. Ik denk ook niet dat deze inschatting juist is. De instelling wil tot 2020 voor 750 miljoen euro investeren in nieuwe gebouwen. De trend is evenwel dat er behoefte bestaat aan minder vierkante meters vloeroppervlakte omdat er minder verpleegdagen gemaakt worden. Dat is ook het geval bij het Erasmus MC: FitchRatings constateert een daling in het aantal verpleegdagen van 22 procent over de periode 2014-2016. Het bureau legt niet uit of deze daling doorgaat of incidenteel is. Gelet op de algemene ontwikkelingen in ziekenhuizen verwacht ik dat deze daling doorzet, wellicht met een minder spectaculair dalingspercentage.

Aandeel topklinische zorg

Er is wellicht ook sprake van een overschatting van het aandeel topklinische zorg in de omzet. Vaak is het aandeel eenvoudige zorg rond de 30 procent. Dat is nodig voor opleidingen en ook vaak een feeder voor ziekenhuizen, terwijl de topklinische zorg bleeders zijn. FitchRatings is hier te makkelijk geweest met zijn opmerking: There is a lack of potential substitutes for Erasmus MC in the Netherlands. Almost all of its healthcare production can be classified as academic, and the regional hospitals are unable to perform these activities.

Positie Erasmus MC in de regio

Wat ik mis in het rapport zijn beschouwingen over de positie van het Erasmus MC ten opzichte van andere Rijnmondse ziekenhuizen. De relatie en samenwerking met andere ziekenhuizen komt niet aan de orde. FitchRatings ziet het Erasmus MC  alleen als world player en niet als partner in een regionale context. Ik snap dat niet. Want vooraanstaande academische instellingen als de Harvard Medical School in Boston, de Cleveland Clinic in Ohio en The John Hopkins Health System in Baltimore zijn én regionale partners voor naburige ziekenhuizen én wereldberoemd.
Er ligt een taak voor de raad van bestuur van het Erasmus Medisch Centrum om de beoordeling van FitchRatings aan te vullen. Anders krijgt zij die obligatielening niet rond.

Erasmus MC Full Rating Report Published 12 Feb 2018

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.