Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog: Zzp’ers worden onterecht gezien als boemannen van de zorg

Er is momenteel zoveel negatieve kritiek op de PNIL-ers (personeel niet in loondienst). Is dit terecht? Ik vind van niet.
Margret Kortooms
Margret Kortooms, ziekenhuisverpleegkundige en zzp'er in de terminale thuiszorg

Ik ben zelf als verpleegkundige in loondienst en deels als zzp’er werkzaam. Verdien ik als zzp’er meer? Nee, zelfs vaak minder. Waarom dan toch voor het zzp-schap gekozen, zult u zich afvragen. Met name vanwege de zelfstandigheid die ik in die functie kan nemen, het zelf bepalen wanneer en hoeveel ik werk, welke diensten, maar ook hoe ik mijn werk invul.

Ik ervaar als zzp’er in mijn werkzaamheden veel minder werkdruk en veel minder stress. Dat houdt voor mij de balans tussen zzp’en en in loondienst werken goed. Als ik zou stoppen met het zzp-schap zou ik ook zeker niet meer uren in loondienst gaan werken.

Zekerheid

Veel collega’s – met name zzp’ers – vragen mij vaak waarom ik niet volledig voor het zzp-schap kies. Dat wil ik niet omdat ik hou van de zekerheid van een vast salaris, me niet druk hoeven maken over pensioenopbouw, ziektekosten, borging et cetera. Daarnaast vind ik het belangrijk dat vooral in de instellingen en ziekenhuizen zorg geborgd blijft door vast personeel dat zo zorgt voor een goede kwaliteit en kwantiteit van die zorg. Dat lukt niet als er te veel zzp’ers ingezet worden, dat besef ik als geen ander.

Steeds meer druk

Dat gezegd hebbende ervaar ik ook dat de druk in de ziekenhuizen steeds groter wordt door de personele wisselingen en de tekorten. Maar ook door allerlei kwaliteitseisen, werkgroepen en ontwikkelprojecten in de ziekenhuizen neemt de druk toe bij een steeds kleiner wordende groep. Het verantwoordelijkheidsgevoel en de werkdruk ligt daar vele malen hoger.

Is dit nog om te draaien? Zijn de zzp’ers terug te halen in loondienst? Ik denk dat dat een gepasseerd station is; de verschillen zijn te groot geworden.

Zoeken naar balans

Het is wellicht beter te zoeken naar balans, de zzp-ers koesteren en hen zo inzetten dat de balans voor beide kanten werkt. Door tegen de zzp’ers ‘aan te schoppen’, raakt de zorg ze kwijt. Wanneer er verplichte verzekeringen moeten komen, gaan de kosten van de zorg waarschijnlijk alleen maar omhoog. Dan schroeven de detacheringsbureaus de tarieven omhoog, maar de professionals blijven toch nodig.

De zzp’ers zijn nu hard genoeg nodig, dus stop met deze groep zo negatief te labelen. Ze leveren net zoveel mooie zorg als de verpleegkundigen in loondienst, waardeer en koester deze zorg.

Er zal in de toekomst wel iets moeten veranderen, maar maak de zorg beter en niet slechter met allerlei veranderingen, luister naar de mensen in de zorg en lever meer maatzorg.

Door: Margret Kortooms, verpleegkundige

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Fijn dat jij jouw visie geeft Marion! Bij Redbeez weten wij maar al te goed hoe belangrijk de rol van zzp-ers is binnen de gezondheidszorg. Enerzijds in de zorg voor mensen met een persoonsgebonden budget (PGB), die niet passen bij de vorm van zorg die reguliere zorgorganisatie kunnen bieden en anderzijds in de Flexibele schil binnen (thuis)zorgorganisaties. Dat we dat maatschappelijk verantwoord kunnen doen, dus qua kosten, dat hebben we ook al jaren bewezen met elkaar.

  3. Een duidelijk verhaal vanaf de werkvloer dat te vaak genegeerd wordt.
    Besturen zoeken een excuus door naar de zzp groep te wijzen n de media neem dat ongenuanceerd over. Kwalijke zaak. Gelukkig zijn er steeds meer besturen die wel de verantwoordelijk nemen en ook zzp erts koesteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.