Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Buffers zorgverzekeraars laat premieverlaging toe

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS schrijft geschiedenis. Nog geen één minister voor haar is erin geslaagd om de stijging van de kosten voor de zorg een halt toe te roepen. De zorg is voor de minister van Financiën een hoofdpijndossier.
Buffers zorgverzekeraars laat premieverlaging toe

Traditioneel klopt zijn collega van VWS elk jaar bij hem aan met een miljardentekort. Ondanks bezuinigingen op de zorg, moeten ook andere ministeries voor het gat bij VWS opdraaien. De onbeheerste groei lijkt echter beteugeld. In ieder geval stijgen de curatievezorgkosten veel minder dan verwacht. Ook de zorgverzekeraars behalen goede financiële resultaten. Samen zagen ze de winst over 2012 stijgen naar 1,4 miljard euro. Schippers verwacht van hen dat zij die winst teruggeven aan verzekerden door een premieverlaging, liet zij in het voorjaar weten.

Gemiste kans

Wonderbaarlijk genoeg heeft zij nagelaten daarover harde afspraken te maken in de zorgakkoorden die de minister in juli heeft afgesloten. Geen woord over de winsten van zorgverzekeraars. Het staat hun geheel vrij te doen wat ze zelf nodig achten. Een gemiste kans.

Premieverlaging

De zorgverzekeraars staan niet te popelen om de premies te verlagen. Ze wijzen erop dat ze steeds meer financiële risico’s lopen, terwijl de overheidsgaranties afnemen. De Nederlandse Bank (DNB) heeft daarom de solvabiliteitseis verhoogd van 8 naar 11 procent. Zorgverzekeraars doen daar zelf nog een schepje bovenop. Ze zitten met meer dan 9 miljard euro aan reserves wel erg ruim in hun jasjes. Dat bedrag is zeker twee keer zo groot als DNB voorschrijft.

Winst naar de verzekerden

Premie verlagen gaat tegen de reflex van verzekeraars in. Ze houden het geld liever zelf en verzekeren de maatschappij dat ze er verstandige dingen mee doen. Zo wijst CZ op de goede beleggingsresultaten. Maar waarom zou CZ de winst beleggen? Het is niet haar geld. Ze innen de wettelijk verplichte premies om zorg voor in te kopen. Wat ze overhouden is van de burgers. Zorgverzekeraars kunnen er niet omheen hun buffers te verlagen en hun winsten terug te geven aan hun verzekerden. Dat is goed voor de portemonnee van de burger en voor de economie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.