Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cloud-adoptie voor de gezondheidszorg

Zorgorganisaties moeten bezuinigen en continu hun diensten verbeteren. Cloud-technologieën kunnen helpen om de zorg te verbeteren en kosten te beperken.
Cloud-adoptie voor de gezondheidszorg

Het grootste klinische voordeel dat cloud-technologie met zich meebrengt, is snelle toegang tot bestaande en nieuwe innovatieve applicaties. Deze waren voorheen moeilijk bereikbaar of konden niet rendabel (TCO) worden geïmplementeerd en beheerd. Een innovatief voorbeeld is digitale pathologie. Dit heeft een grote klinische impact.

Experts op afstand

Dankzij online toegang tot pathologen kunnen afgelegen vestigingen nieuwe diensten aan patiënten aanbieden, doordat experts op afstand een diagnose stellen. De uitslag is sneller beschikbaar, waardoor de benodigde therapie, bijvoorbeeld bij kankerpatiënten, ook sneller kan beginnen. Bovendien kan zo de beste expert of locatie een second opinion of exactere eerste beoordeling geven. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor teleradiologie, digitale radiologie op afstand. De kwaliteit en de snelheid van patiëntenzorg wordt hierdoor verbeterd, mede dankzij het leveren van deze diensten via de cloud.
Patiënten zullen dit direct merken. Wachtlijsten zijn namelijk makkelijker te beheren, aangezien patiënten voor testen niet meer afhankelijk zijn van een bepaalde locatie. Experts hebben op afstand toegang tot patiëntdata op het internet. Artsen kunnen bijvoorbeeld vanuit huis de laatste resultaten van diagnoses inzien en besluiten dat een patiënt uit het ziekenhuis ontslagen mag worden. Doordat patiëntinformatie centraal is opgeslagen en toegankelijk is voor verschillende geautoriseerde gebruikers, wordt samenwerking tussen onderzoekers, artsen en andere professionals eenvoudiger. Zorgverleners delen onderling de patiëntinformatie en maken daardoor beter onderbouwde beslissingen.

Budgetten

Gemiddeld zijn bij zorgorganisaties kleinere IT-budgetten beschikbaar dan bij zakelijke dienstverleners. Bestaande budgetten zijn vooral voor lopende activiteiten en onderhoud gepland, wat innovatie en vernieuwing vaak vertraagd of bijna onmogelijk maakt. Meestal ontbreekt de kritische massa binnen de IT-afdeling van een zorgverlener en daardoor moet er op verschillende manieren gecompenseerd worden. Zo kunnen andere medewerkers ingezet worden om dit tekort op the IT-afdeling te compenseren. Een medisch technoloog, zonder IT-achtergrond, kan bijvoorbeeld worden ingezet om het beeld- en communicatie-archief (PACS) te beheren. Echter, vaak wordt er een groot – en risicovol – compromis gedaan bij het beheren of verder ontwikkelen van specifieke applicaties zoals PACS, EPD en pathologie.
Om dit te voorkomen kunnen met behulp van cloud-technologie specifieke experts, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de systemen, op afstand beschikbaar worden gesteld. Zo bieden cloud-leveranciers block storage-experts, netwerkbeveilingsexperts en archiverings- en back-up-experts. Een klinische applicatie-expert voor PACS kan klinische gebruikers helpen de applicaties te optimaliseren. Zij hebben de kennis om de beste toepassingen voor elke component te implementeren.

Financiële voordelen

Nieuwe technologie moet ook financiële voordelen met zich meebrengen, anders gaan zorgorganisaties niet tot implementatie over. Het uitgavepatroon in organisaties is cyclisch. Zo krijgt een afdeling budget voor vijf jaar en moet deze vervolgens vechten voor budget om de aangeschafte systemen draaiende te houden. De cloud biedt garanties voor de continuïteit van gedane investeringen.
Wanneer een radiologie-afdeling een nieuwe CT-scanner koopt, neemt kort daarna het data-volume met tien procent toe. Hun opslagcapaciteit is niet ingesteld op deze toename en al snel is de limiet bereikt. Met een cloud-model is er onbeperkt toegang tot extra capaciteit, zodat de IT-afdeling de belangen van verschillende afdelingen tegelijkertijd kan waarborgen en sneller kan worden voorzien in veranderende behoeften. Daarnaast zijn de prijzen gebaseerd op transacties, dus naarmate meer opslag wordt gebruikt, wordt daarvoor betaald. In een traditioneel model wordt een bepaalde voorraad opslag aangeschaft die (deels) onbenut blijft. De Return On Investment (ROI) is daarom laag, omdat de prijzen voor het gebruik vanaf het begin laag zijn.
Met cloud-technologieën zijn de kosten vanaf het begin 100 procent in verhouding met het exacte gebruik, volledig flexibel en in lijn met alle nieuwe wetgeving, de DOT-richtlijnen van marktconforme prijsmechanismen en de transparantie ervan. Dit geldt uiteraard ook voor benodigde capaciteitsaanpassingen van de hardware, die vanaf dat moment in handen is van de cloud-leverancier en niet meer bij de zorginstelling. Dit levert bij een datamigratie van medische data (ongestructureerd of gestructureerd) het voordeel op dat datamigratie veel eenvoudiger wordt door het inzetten van metadata repositories en de eindverantwoordelijkheid ligt bij de cloud-leverancier.

Angst voor cloud is onterecht

Cloud-technologie biedt zorgverleners dus een aantal grote voordelen ten opzichte van klassieke implementaties. Toch ervaren veel beslissers de cloud nog als eng. Het idee dat de belangrijkste bedrijfsdata ergens anders wordt opgeslagen dan in het eigen rekencentrum lijkt voor sommigen een stap te ver. Beslissers zijn bang voor privacy-risico’s of denken dat ze geen toegang hebben tot bepaalde bestanden. Dat is nergens voor nodig, want er zijn nu al cloud-technologieën en -diensten in gebruik waar de eigenaar van de data daadwerkelijk eigenaar blijft. Ook zijn ze maximaal beschermd, onafhankelijk van hun fysieke locatie wereldwijd. Cloud is een geweldige kans om consistente, flexibele en kostefficiënte innovatieve IT-diensten te leveren ter ondersteuning en automatisering van de core business van zorginstellingen. Het ‘betaal voor verbruik’-systeem verlaagt de barrière voor adoptie van vernieuwende technologieën en helpt zo de effectiviteit van de patiëntenzorg te optimaliseren.

Eva Reichl, directeur Healthcare & Life Sciences EMEA bij Hitachi Data Systems

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.