Ziekenhuis Delft stopt met integrale bekostiging geboortezorg

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft haalt voorlopig de stekker uit de integrale bekostiging van de geboortezorg. Het ziekenhuis legt er geld op toe. De gebrekkige uitwisseling van medische data leidt een enorme administratieve rompslomp. De inhoudelijke samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen gaat wel door.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In 2008 was de perinatale sterfte in Nederland op Griekenland na de hoogste van Europa. Nederland presteerde ondermaats vergeleken met andere West-Europese landen was de consensus. Over de oorzaak heerste verdeeldheid tussen gynaecologen en verloskundigen. Duidelijk was wel dat ze als beroepsgroepen solistisch werkten, ieder op hun eigen eiland. Om de uitkomsten te verbeteren kwam er onder regie van het ministerie van VWS nauwere samenwerking tot stand tussen gynaecologen en verloskundigen. Het College Perinatale Zorg (CPZ) probeerde zo’n vijf jaar geleden een gezamenlijke kwaliteitsstandaard op te stellen. Maar die kwam er pas in 2016 nadat het Zorginstituut zijn doorzettingsmacht gebruikte.

1
2596

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Een mediationopleiding voor de belangrijkste stakeholders in dit complexe dossier lijkt me geen overbodige luxe maar uitermate waardevol. Ook allemaal het boek “Hoe dokters beter kunnen worden “ lezen. Daar vond je alles om effectief en vitaal samen te werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.