Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Code oranje

Suzanne Kruizinga
Suzanne Kruizinga is sinds 1 november 2017 lid raad van bestuur Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Voorheen schreef zij al blogs voor Zorgvisie als voorzitter CNV zorg&welzijn.
Voor mensen die werken in de zorg is veiligheid een belangrijk aspect. Het bieden van veilige zorg aan patiënten en cliënten staat centraal. En terecht.
Code oranje
Foto: Foto: CNV Zorg & Welzijn

Onder aanvoering van het ministerie van VWS is een aantal jaren geleden gestart met een kwaliteitsmanagementsysteem waarin veiligheid en kwaliteit centraal staan. Instellingen zorgen dat ze een kwaliteitscertificatie hebben en de inspectie duldt geen enkele concessie ten aanzien van kwaliteit en veiligheid van zorg. Ook hier: terecht.
Voor belangrijke veranderingen en van de belangrijkste kritische processen in de zorg maken we ‘prospectieve risico-analyses’. Afgekeken van de petrochemische industrie brengen we bij veranderingen in de zorg eerst de risico’s in beeld. Ook hier: terecht.

Veiligheid hoog in het vaandel

Maar hoe zit het met de beleidsmakers in Den Haag? Hebben zij veiligheid hoog in het vaandel?

In rap tempo voeren zij diverse veranderingen in de zorg door. Er zijn grote transities gaande, waar miljoenen mensen bij betrokken zijn. Er zijn bezuinigingen in alle sectoren en grote financiële onzekerheden. Is er van tevoren een risicoanalyse gemaakt? Zijn er vangnetten gecreëerd? Zijn er evaluatiemomenten gepland met een mogelijkheid om bij te sturen?

Niet aan alle knoppen draaien

Helaas is het antwoord op deze vragen nee; daarom is de veiligheid van ons zorgstelsel niet meer gegarandeerd. Wat mij betreft is het code oranje. Den Haag moet leren de veiligheid in de zorg óók hoog in het vaandel te hebben. Dat betekent dat de politiek niet tegelijkertijd aan allerlei knoppen moet draaien, zonder vangnet en zonder evaluatiemomenten.

Veiligheid van zorg is voor velen van ons prioriteit nummer 1. Dat moet ook gelden voor de beleidsmakers in Den Haag.


Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.