Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Column Douwe Biesma: Omgaan met schaarste

Douwe Biesma
bestuursvoorzitter Leids Universitair Medisch Centrum
Omgaan met schaarste, vooral het tekort aan specialistische verpleegkundigen, wordt een van de grootste uitdagingen voor de ziekenhuiszorg. Dat schrijft Douwe Biesma in zijn column in de komende Zorgvisie magazine.
Biesma 660
Foto: Paul Tolenaar
Premium

Ondanks de coronacrisis gaat het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem een (proef)abonnement op Zorgvisie. Na een maand stopt het gratis proefabonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Biesma heeft een punt als hij van de marktwerking afwil om beter samen te kunnen werken. Hij legt daarbij wel een bijzonder accent op één aspect van het huidige systeem, namelijk dat samenwerking gezien wordt als ongeoorloofde marktmanipulatie. Hij gaat daarbij wel voorbij aan de opbrengst van marktwerking in termen van kwaliteit van zorg, innovatie, klantgerichtheid en specialisatie in kleinere centra.
   Een lastige afweging, maar je kunt ook op heel veel manieren samenwerken zonder daarmee de marktregels overboord te zetten.
   Je kunt gezamenlijk initiatieven opzetten die een beroep op zorg kunnen beperken, zoals het opzetten van centra voor leefstijltraining en -advies voor chronisch zieken, voor ouderen. Dat vraagt om een beleidsoriëntatie met een langere horizon dan een kabinetsperiode of de houdbaarheid van een ziekenhuisbestuurder.
   We zijn in een fase in onze maatschappelijke en economische ontwikkeling aangeland, waar schaarste en rechtvaardige verdeling daarvan vragen om strategische keuzes. Daarin zal de horizon veel verder moeten liggen dan we gewend waren in de waan van de onbeperkte groei.

  2. Lees alle reacties
  3. Schaarste is een vraagstuk van sociale rechtvaardigheid. Het gaat namelijk om een eerlijke verdeling of allocatie van hulpbronnen te tekortschieten om aan gerechtvaardigde verlangens van burgers te voldoen. De decentralisatie en marktwerken (‘de andere overheid’) hebben deze vragen bij uitvoeringsinstellingen neergelegd, gedepolitiseerd en van hun morele diepte ontdaan. ‘Het veld’ heeft twee typen antwoorden: samenwerking en efficiëntie. Met andere woorden: de koek die te klein is slimmer verdelen. Dat zien we over het hele zorgveld. Dan ligt sociaal lijden op de loer. Sociaal lijden is lijden dat bij andere beleidskeuzes vermeden kan worden. Oversterfte bij corona was niet nodig, zeker niet in de mate waar zij heeft plaats gevonden. Zij was de uitkomst van afschaling van zorg en het laatste decennium. Sociaal lijden is altijd onrecht. Wat nodig is dat zorginstellingen gezamenlijk allocatiecycli instellen waar verdelingsvragen als rechtvaardigheidsvragen worden onderzocht en vervolgens zonodig teruggelegd bij de wetgever. Alleen dan kunnen we ontsnappen aan de dodelijke omklemming van samenwerking en efficiency,

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.