Column Martin van Rijn: Grensconflict in het stelsel

Het lijkt erop dat de spanning in de zorgsector toeneemt, constateert Reinier Haga bestuurder Martin van Rijn. Dat is het gevolg van een aantal, deels samenhangende, ontwikkelingen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Martin van Rijn

In de eerste plaats werpt het hoofdlijnenakkoord zijn schaduw vooruit. Weliswaar is er brede consensus over het doel van het hoofdlijnenakkoord en ook wel over de tactiek: ZOJP. (Zo’n beetje iedereen weet wat je met die afkorting bedoelt, ‘Zorg Op de Juiste Plek’). Maar het verhardt de discussie over het zorgvolume in de contractonderhandelingen. Want als er meerjarenafspraken gemaakt moeten worden over beweging naar nulgroei van het volume, dan is het niveau waarop je daarmee start cruciaal. Dat niveau bepaalt immers of je met een haalbaar doel bezig bent of met een onverantwoorde gok. En als je bedenkt dat er

1
892

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Passend signaal van van Rijn. Mooie gelegenheid om de DBC-systematiek naar zijn oude eenvoud terug te brengen en de metaforische kralenketting van het diagnose-behandeling traject te verlengen over de grens van het ziekenhuis heen. Dan ontstaat de mogelijkheid om integrale behandeltrajecten aan te bieden en daar ook op in te kopen.
    Daarmee komen we ook dichter in de buurt van de bekostiging op basis van gezondheidswinst. Gezondheid dan wel in de definitie van Machteld Huber.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.