Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sionsberg wil weer spoedeisende hulp gaan bieden met inzet technologie

Bert Bukman
Zorgcentrum Sionsberg in Dokkum doet een nieuwe poging om spoedzorg voor de regio mogelijk te maken. Mede-eigenaar Igor Tulevski wil dit doen met inzet van digitale technologie.
Tulevski

De zorg in Sionsberg in Dokkum kan rendabel worden uitgebreid met acute zorg in de avonduren en het weekend. Dat zegt cardioloog Igor Tulevski. Hij is bestuurder van Cardiologie Centra Nederland (CCN) en mede-eigenaar van Sionsberg.

Burgers en bedrijven in de regio vragen om de uitbreiding, aldus Tulevski. “Dit blijkt onder meer uit het feit bijna dat vrijwel de voltallige gemeenteraad wil dat de zorg wordt uitgebreid.”

Business case Tulevski

Het feit dat afdelingen Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen in de omgeving vol liggen, en de wachtlijsten op andere afdelingen van die ziekenhuizen, liggen aan de basis van een interessante business case, aldus Tulevski.

“Ons punt is dat wij denken dat we de spoedafdeling duurzaam kunnen inrichten met behulp van moderne technologie. Innovatieve toepassingen zoals HartWacht en beeldbellen maken de spoedeisende hulp betaalbaarder.”

Diagnose op afstand

Tulevski verwacht vooral veel te kunnen doen op het punt van de bezetting. “Dit is traditioneel het duurste onderdeel van de spoedzorg. Als we afspraken maken dat specialisten in andere ziekenhuizen de diagnose op afstand stellen, dan dalen de kosten aanzienlijk. Wij denken dat daar mogelijkheden voor zijn. Ook omdat die andere ziekenhuizen hun medisch-specialistische zorg zo efficiënter kunnen inzetten.”

Tulevski wil graag met verzekeraar De Friesland in gesprek over zijn plannen. “Wij denken dat we een rendabel plan hebben. En bovendien heeft De Friesland gezien het grote marktaandeel in deze regio ook een speciale verantwoordelijkheid.”

Belofte De Friesland

De Friesland heeft nog niet op de plannen van Tulevski gereageerd. De voormalige directeur van de verzekeraar, Bert van der Hoek, beloofde bij het faillissement van het ziekenhuis in 2014 dat er op termijn een vorm van spoedeisende hulp zou terugkeren in Dokkum.

Sinds 2015 is Sionsberg een zorgcentrum van veel kleinere schaal dan het voormalige ziekenhuis. De eigenaren zijn CCN en DC Klinieken.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.