Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Data-uitwisseling

De principes van een Picture Archiving Communication System (PACS) werden voor het eerst besproken begin jaren tachtig. Tien jaar later is het systeem gecommercialiseerd binnen de radiologieafdeling van het ziekenhuis met als doel any image, anytime, anywhere.
Data-uitwisseling

Al jaren doet PACS basistaken als het nemen van digitale foto’s, deze verzenden naar werkstations voor weergave en ze archiveren. Radiologie-PACS is de norm geworden in ziekenhuizen en heeft ervoor gezorgd dat ook andere specialismen de stap naar (volledig) digitaal werken hebben gezet.

Eilandautomatisering

Ook papierloos werken – waarbij alle patiëntinformatie wordt gedigitaliseerd – heeft in ziekenhuizen zijn intrede gedaan. Al deze documentmanagement- en informatiesystemen voorzien in specifieke behoeften van het ziekenhuis en de individuele specialismen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de optimalisatie van processen, de verhoging van de productiviteit en aan een nauwkeuriger registratie van patiëntinformatie.
Ondanks alle voordelen zorgt deze manier van werken voor “eilandautomatisering” binnen het (diagnostische) databeheer. Het delen van data buiten het oorspronkelijke systeem is daardoor een complexe en tijdrovende exercitie. Ieder systeem heeft namelijk zijn eigen “eiland” aan dataopslag, archivering en disasterrecovery-voorzieningen kent. Dit maakt het databeheer lastig te managen.
Daarnaast heeft het geleid tot een gebrek aan compatibiliteit van data tussen systemen onderling. Een eenvoudige uitwisseling tussen applicaties, afdelingen en instellingen is daardoor moeilijk.

Groei van data

Veel ziekenhuizen staan aan de vooravond van de selectie en invoering van nieuwe systemen, zoals EPD. Ze hebben te maken met diverse wet- en regelgeving die eisen stelt aan de bewaartermijn van data. Ziekenhuizen hebben verder allerlei samenwerkingsverbanden in de keten, maar ook onderling, waardoor de mogelijkheid van data-uitwisseling steeds belangrijker wordt. Dit alles draagt bij aan een fenomeen dat ieder ziekenhuis zal herkennen: er is een enorme hoeveelheid aan data.

Vendor Neutral Archive

In veel ziekenhuizen ontbreekt op dit moment een belangrijk fundament, namelijk een zogeheten Vendor Neutral Archive (VNA). Dit is een centrale opslagplaats, waar data veilig kan worden opgeslagen op basis van internationale IT-standaarden. Het biedt een ziekenhuis controle over eigen data en de mogelijkheid om data eenvoudig uit te wisselen. De meeste PACS-systemen zijn gesloten systemen. Hierdoor zijn ziekenhuizen bij de keuze voor een nieuwe PACS-leverancier gedwongen een migratieproject uit te voeren. Dat kan gemakkelijk uitgroeien tot een grote kostenpost. Door data in VNA-standaardformaten te bewaren, worden toekomstige migraties eenvoudig. Een VNA maakt de consolidatie van alle (medische) documenten mogelijk en creëert een centrale toegangspoort voor PACS-systemen, EPD en zorgportalen. Het voorkomt daarmee complexe en dure point-to-pointintegraties, zodat er volledige toegang is tot alle patiëntgegevens. Een VNA stelt een ziekenhuis in staat zijn datalandschap te standaardiseren, de complexiteit te verminderen en de kosten te verlagen.

Geoffrey Foekema, Healthcare Lead bij Hitachi Data Systems

Lees ook:

Big Data binnen de zorg

1 REACTIE

  1. De analyse is helemaal juist, nu er nog voor gaan zorgen dat binnen de zorg de ogen open gaan en men af stapt van alle vendor lock-in. Met de eneorme explosie aan data zal deze ook de ziekenhuizen uit moeten en in een veilige centrale opslag. Het is verder tamelijk absurd dat ziekenhuizen bezig zijn om EPD’s te implementeren en niet nadenken over waar de grote (beeld)bestanden te laten en vervolgens gewoon uitgaan van alle legacy die er is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.