Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De gemakken en risico’s van ICT

De jaarlijkse Zorg & ICT beurs staat voor de deur. Ook in mijn agenda staat een dag geblokkeerd om naar deze beurs in Utrecht te gaan. Net als veel andere bezoekers ben ik benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied.
De gemakken en risico’s van ICT

Op deze beurs zien we niet zozeer de nieuwe hardware, maar veel meer de toepassingen die op het gebied van communicatie en ondersteuning van de verschillende werkprocessen zijn bedacht. Naast de bekende toepassingen voor patiëntendossiers, afspraken, werkplanning en orders zullen ongetwijfeld op deze beurs de nodige “apps” worden getoond die met smartphones en tablets het werk van de verpleegkundige en dokter aangenamer en makkelijker moeten maken.

Afhankelijkheid

We realiseren ons niet altijd dat de opmars van ICT in de zorg het werken in de zorg voor een groot deel afhankelijk heeft gemaakt van diezelfde ICT. Begin dit jaar heeft de Vereniging Informatica en Gezondheidszorg, waarvan ik voorzitter ben, in een korte rondgang bij haar leden geïnformeerd naar de afhankelijkheid van ICT. Wat bleek: bijna elke zorginstelling heeft situaties gekend waarbij door uitval van (delen van) de ICT de continuïteit van de bedrijfsvoering van de instelling in gevaar kwam. Het was voor het bestuur van de VIenG een reden om over dit thema een ervaringsdag te organiseren.

Preventieve maatregelen

Ook in het ziekenhuis waar ik werk hebben we ervaring opgedaan met de afhankelijkheid van de ICT. Ook als veel aandacht wordt besteed aan fout-tolerante systemen is dat nog geen garantie voor 7 x 24 uur beschikbaarheid. Er kunnen altijd onverwachte situaties optreden die – ondanks de dubbel uitgevoerde systemen en netwerken, de extra energie- en koelvoorzieningen en de geografische spreiding van apparatuur – plots de ICT-systemen laten zwijgen. Daarom is het goed met elkaar stil te staan bij de preventieve maatregelen in het ontwerp van de ICT-infrastructuur, maar vooral om te bedenken wat daarnaast moet gebeuren om de bedrijfscontinuïteit te garanderen als ICT onverhoopt niet beschikbaar is.

Risico’s

Door schade en schande wijs geworden leren we nu – met en van elkaar – welke risico’s onze instellingen lopen bij uitval van ICT en weten we steeds beter preventief maatregelen te treffen om de bedrijfscontinuïteit zo goed mogelijk te borgen, ook zonder ICT. Wat heeft dit nu te maken met de Zorg & ICT beurs? Welnu, bedenk bij al het moois dat u op de beurs ziet en wellicht overweegt om aan te schaffen, dat het naast het gewenste gemak ook risico’s met zich meebrengt. Verantwoord en bewust met ICT omgaan betekent ook nadenken over de mogelijke risico’s bij uitval. Daar wordt de zorg alleen maar beter van.

Ron van den Bosch is voorzitter van de Vereniging Informatica en Gezondheidszorg (VienG) en hoofd bureau ICT Beleid UMC Groningen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.