Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Digitale infrastructuur in bekwame handen van SOC

Met ontwikkelingen als e-health, gebruik van medische technologie op eigen apparatuur, en verdere digitalisering van zorgprocessen is veiligheid een must. Haaglanden Medisch Centrum heeft daarom het monitoren van de digitale infrastructuur en de beveiliging ervan uitbesteed aan een security operations center (SOC).
Robin Hoogduin
Robin Hoogduin, Chief Information Officer (CIO) bij HMC.

Elke chief information officer (CIO) moet verstand hebben van drie specifieke zaken. Ten eerste het primaire proces van de organisatie waarvoor je werkt. Je moet goed begrijpen hoe technologie de transformatie van het primaire proces beïnvloedt en vormgeeft. Ten tweede de ict-arbeidsmarkt. Wat moet ik waar inkopen of outsourcen? Die arbeidsmarkt is al jaren krap; daarmee moet je dus in je strategie rekening houden. Ten derde veiligheid en beveiliging: daar ligt de komende vijftien jaar de grote uitdaging.

Technologie levert veel op

We plukken ook in de zorgsector de vruchten van alle functionaliteiten die beschikbaar komen dankzij bijvoorbeeld managed services, SaaS en cloud computing. Alle nieuwe technologie en verbindingen leveren ons veel op. Het is fantastisch dat apparatuur automatisch – geanonimiseerde – data kan versturen die gebruikt kunnen worden voor de diagnose en voor de juiste werking van apparatuur. Het draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten. Datzelfde geldt voor ‘bring your own (medical) device’.

Veiligheid buiten het ziekenhuis

De mobiele telefoon is tegenwoordig feitelijk een gecertificeerd medisch hulpmiddel. In Amerika hebben Apple, Google Microsoft en Amazon al afspraken gemaakt met de FDA over hoe zij in een versneld proces technologie kunnen inzetten als gecertificeerd medisch hulpmiddel. Ook dat zal de kwaliteit van zorg in de komende jaren enorm verbeteren.

Het betekent alleen wel dat de veiligheid van een smartphone niet alleen gegarandeerd moet zijn als die in het ziekenhuis gebruikt wordt, maar ook als daarmee een patiënt in de thuissituatie gemonitord wordt. En dan moeten naast het apparaat ook het netwerk en de verbinding gegarandeerd en beveiligd worden.

Waar in een andere sector uitgebreid tijd is om de veiligheidsrisico’s van een nieuwe oplossing af te wegen, kunnen deze in een zorginstelling levensbedreigend zijn voor de patiënt. Daardoor kan het zijn dat bepaalde nieuwe technologie eerder te vroeg dan te laat geaccepteerd wordt. Dat is dus de uitdaging: de voordelen van technologie blijven benutten én de risico’s die daarbij optreden inperken.

Samenwerking met een SOC

Met de toenemende complexiteit van het samenspel met technologie neemt ook het belang van security toe. Voor veel zorginstellingen is het onmogelijk om voldoende kennis op dat gebied binnen te halen. Het gaat immers om 24/7 monitoring, waarbij de deskundigen ook in staat moeten zijn breder in de markt optredende patronen te herkennen. Neem je dat allemaal in overweging dan is samenwerking met een security operations center (SOC) een toekomstgerichte stap.

In een SOC werken security-analisten, threat hunters en ethical hackers. Zij concentreren zich 24 uur per dag op monitoring, onderzoek en detectie. De security-analisten werken met een combinatie van automatisering en artificial intelligence tools en vullen die aan met hun onmisbare menselijke analyse en interpretatie. De threat hunters zijn continu op zoek naar nieuwe cyberdreigingen zoals infecties of geavanceerde hackpogingen. Als het nodig is, wordt direct actie ondernomen.

Naast signalering ook duiding

Een SOC biedt analyse, signalering en advisering. Maar vooral ook duiding: wat gebeurt er en wat kunnen we nog verwachten. Welke (preventieve) maatregelen kunnen we daartegen nemen. Haaglanden Medisch Centrum (HMC) koos voor een grote speler die dit voor veel klanten doet en snel geografische trends kan waarnemen, zodat indien nodig tijdelijk het verkeer met bepaalde landen stopgezet kan worden. Wel een speler van Nederlandse bodem die de lokale omgeving en omstandigheden goed kent.

Alle informatie is privacygevoelig

Security en privacy zijn speerpunten in de zorg, omdat eigenlijk alle informatie heel gevoelig is. Met de uitbesteding van de monitoring en beveiliging van de digitale infrastructuur heeft het HMC een grote zorg minder.

Door: Robin Hoogduin, Chief Information Officer (CIO) bij HMC.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.