Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dol op faxen

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Ik moet wat bekennen: ik ben dol op de fax. Of beter gezegd: op het woord ‘fax’. Dat komt door de veelzijdigheid van het woord, dat verwijst naar het apparaat, de handeling én het stuk papier. Je kunt dus met faxen faxen faxen. Als taalliefhebber smul ik daarvan.
Sytse Wilman
Foto: Paul Tolenaar

Afgezien daarvan begrijp ik heel goed dat het gebruik van het communicatiemiddel bij zorgprofessionals heel andere emoties oproept. Hoewel ze er in de juridische wereld ook wat van schijnen te kunnen, is er waarschijnlijk geen sector waar nog zo veel gefaxt wordt als de zorg. Het heeft tot gevolg dat kostbare uren verloren gaan aan het overtypen, kopiëren en inscannen van informatie, met nog een reële kans op fouten ook. Zeker voor jonge, aankomende professionals moet het voelen alsof ze op hun werk in eens postduiven moeten versturen.

Uit de zorg verbannen

Er is zelfs een landelijk project om de fax uit de zorg te verbannen: Faexit. Het probleem is niet zozeer om de fax weg te krijgen, maar om de alternatieven in te voeren. Die zijn zoveel beter en bieden zoveel voordelen, maar het blijkt een ingewikkelde opgave om gestructureerd en digitaal gegevens uit te wisselen. Terwijl we maar naar een land als Denemarken hoeven te kijken om te zien hoe het ook kan.

Ommekeer nabij

Gezien de ontwikkelingen op regionaal, nationaal én Europees niveau op het gebied van gegevensuitwisseling in de zorg, lijkt de ommekeer nabij. Er moet nog veel gebeuren, maar er wordt hard aan gewerkt om de data te laten stromen. Dan wordt de fax eindelijk wat het al lang hoort te zijn: een museumstuk en een aardig woord voor taalliefhebbers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.