Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dubbele pet

Als leidsman Frank de Grave van de Nederlandse Zorgautoriteit verstandig is, afficheert hij zich niet langer als de Collina van de zorg. Voetbalbobo’s hebben de Italiaanse icoon namelijk genadeloos teruggefloten.

Een lucratieve deal van de arbiter met de hoofdsponsor van topclub AC Milan ging hen te ver: dubbele pet op de kale kop. Met zijn weelderige haardos heeft De Grave geen pet nodig, zult u zeggen, laat staan een dubbele. En zijn blik is nog altijd priemend.

De marktwerking wordt gereguleerd als de Nederlandse Zorgautoriteit in de toekomst echt kan grommen, scherpe tanden kan tonen en af en toe wil happen. Maar dat is het hem juist: de nieuwe waakhond wacht nog op levering van een kunstgebit op basis van de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Het blijft vooralsnog bij het adviseren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit die her en der een spaak in het wiel steekt als partijen willen samenvloeien in een te krachtige marktpartij.

Omdat groot-groter-grootst ook niet alles is, tamboereren sommige bestuurders op de kracht van kleine organisaties. Met hun menselijke maat hebben ze de klant beter in beeld. En ze zijn beweeglijker en innovatiever. Waarbij het een hele kunst is om overeind te blijven in het

omringende fusiegeweld en niet te bezwijken onder de power van grote buren.

Een schot voor de boeg in deze woelige markt komt van Jan Schnerr, bestuurder van het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Hij bepleit een experimenteerstatus voor zijn stichting als grootaandeelhouder van een op te richten vennootschap die winst mag gaan maken. Hij stelt zich voor dat investeerders en vooral ook medisch specialisten aandelen nemen. Parallelle belangen van bestuurders en specialisten in een dergelijke constructie vormen wellicht een van de mogelijke antwoorden op een belangrijke kwestie, namelijk: wie is de baas? De marktgerichte bestuurder Schnerr wil het geregeld hebben voordat aan het eind van dit jaar onder bewindslieden de verkiezingslethargie uitbreekt. Het zal me benieuwen welke pet voormalig VVD-bewindsman De Grave tegen die tijd opzet.

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.