Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Een breder perspectief

Margot van der Starre
Wist u dat een gemiddeld Nederlands huishouden meer geld uitgeeft aan drank, tabak of zoetwaren dan aan zorg? Wist u dat in Nederland slechts 0,3 procent van de bevolking onthouden blijft van zorg, en dat dit het laagste percentage van Europa is? Of dat de medisch-specialistische zorg en de huisartsenzorg met gezamenlijk 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ook het laagste percentage hebben van alle West-Europese landen?
Een breder perspectief

Ook al weet je deze dingen globaal, voor mij waren ze eyeopeners. Ze verlevendigen ons brancherapport over de algemene ziekenhuizen in 2012: Gezonde zorg. Het is een rapport dat ik met gepaste trots onder uw aandacht breng. Niet eens zozeer omdat we het zelf geproduceerd hebben, maar omdat het de zorgkosten in een breder perspectief plaatst. Hoe nuttig dit is, bewijzen de vele discussies die momenteel over de zorg worden gevoerd. In die discussies staat vaak het gegeven centraal dat de zorg ons als samenleving bijna negentig miljard euro kost. En dat we onszelf harde bezuinigingsdoelstellingen moeten stellen om te voorkomen dat we in de toekomst een onevenredig groot deel van het bbp aan zorg uitgeven. Het nut van die discussie ontken ik allerminst, maar ik mis er wel vaak de nuance in. En daarmee doen we die zorg, een van de belangrijkste sectoren van onze economie én een enorme banenmotor, geen recht.

Nuance aanbrengen

Wat is die nuance dan? Die is bijvoorbeeld dat de medisch-specialistische zorg die de ziekenhuizen en medisch specialisten leveren ongeveer een kwart van de totale uitgaven aan zorg bepaalt. De nuance is ook te zoeken in het gegeven dat de Nederlandse medisch-specialistische zorg in Europees perspectief goed presteert. In 2011 groeide de omzet (in het A- en B-segment) van de algemene ziekenhuizen met 2,5 procent. Na correctie voor bevolkingsgroei, inflatie en vergrijzing is zelfs sprake van krimp. Onderzoek dat voor dit brancherapport is verricht, toont dit aan.

Het rapport laat ook zien dat de ligduur per klinische opname afneemt en dat het aandeel dagbehandelingen toeneemt. Ziekenhuizen werken dus steeds efficiënter. Dit verklaart zeker voor een deel waarom de Nederlandse medisch-specialistische zorg in internationaal perspectief goed presenteert op gebruik, kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Daar komt nog bij dat zowel het aantal artsen als het aantal ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking tot de laagste in West-Europa behoort.

We doen iets goed

Zo zijn in het brancherapport veel meer feiten te lezen die de discussie over de zorg en de noodzaak tot kostenbeheersing in een ander perspectief kunnen plaatsen. Feiten die stuk voor stuk laten zien: we doen iets goed. Dat aspect wordt in de discussies wel eens uit het oog verloren en ik vind dat dat niet mag. De discussie is goed en is nodig, dat ontken ik niet. Maar in die discussie mag trots over wat we gezamenlijk presteren en over hoe hard er door iedereen gewerkt wordt, best wat vaker het uitgangspunt zijn.

Margot van der Starre

directeur NVZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Lees meer weblogs van Margot van der Starre:

Doorgaan op de ingeslagen weg

Een goed advies en een gemiste kans

Lees ook:

Blogs van andere gastauteurs

6 REACTIES

  1. Tja tisme wat . Nog steeds geen reactie van mevr. v.d. Starre , waar mijn berekeningen haar niet onderbouwde NATTE-VINGER-beweringen toch redelijk onderuithalen . Mijn enige bestuurlijke functie is die in een auto, alwaar voortdurend GEREKEND moet worden met SLECHTE bestuurders ??

  2. Lees alle reacties
  3. Afgezet tegen mijn bovenstaande berekening kan het rapport van hoogleraar P. Meurs , waarin specialisten in loondienst moesten treden , omdat hun gemiddelde praktijkomzet van € 211.000,00 als te hoog werd beoordeeld, kan nu zeker wel in de prullenbak
    en versnipperaar.

  4. Leuke kop : Nederlanders geven meer uit aan drank en tabak dan aan Zorg?? Uitgaande van deze ,overigens niet met cijfers onderbouwde ,stelling,is dit een leuke berekening. Volgens vws kost de Zorg ons nu € 80.000.000.000,00 = tachtig miljard eurootjes . Dus we zuipen en roken voor meer dan 80 miljard eurootjes met 16.000.000,00= zestien miljoen Medelanders (ook baby`s)??? Dat is omgerekend € 5000,00 per medelander. Aangezien het aantal rokers en zuipers ongeveer 25 % van de medelanders bdraagt, kom ik uit op € 20.000,00 per jaar ,per roker/zuiper. Voor zo`n netto- bedrag moet dan ongeveer al eerst €50.000,00 verdiend of uitgekeerd worden als bruto-inkomen. Zo bezien heeft in ieder geval 1 kwart van de medelanders ,= 4.000.000, een inkomen van meer dan € 50.000,00, hetgeen een wel zeer riant inkomensplaatje van Nederland oplevert…?. De specialistische en huisartsenzorgkosten bedragen bijna 4 % van €80.000.000.000,00. Dus de Cure kost ongeveer €3.200.000.000,00 = 3,2 miljard eurootjes. Er zijn ongeveer 20.000 specialisten en huisartsen . Per saldo is dan de gemiddelde omzet per arts
    € 160.000,00. Dit is een redelijke fooi , waarvoor een beetje Zorgbestuurder niet eens `s morgens opstaat, zeker niet de woekerpolisverzekeraarsgierenbestuursvoorzitters met een gemiddeld jaarinkomen (zonder enig eigen-investeringsrisico ) van € 400.000,00. Fouten in mijn berekeningen en cijfers zie ik graag tegemoet. Wat kost eigenlijk het vws-ministerie zelf ??? Waar kan men die cijfers vinden ???

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.