Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Extra zusters vermalen in bezuinigingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De 12.000 extra verpleegkundigen komen er niet. Minister Edith Schippers zegt dat ze niet te vinden zijn. En misschien komt dat haar ook niet zo gek uit, want ze kan ze waarschijnlijk niet betalen.
Extra zusters vermalen in bezuinigingen

Net als haar voorganger Klink kampt Schippers met forse overschrijdingen. Naar verluidt is in de gezondheidszorg in 2010 ruim twee miljard euro meer uitgegeven dan het ministerie van VWS had begroot. De beloofde verpleegkundigen worden vermalen in de bezuinigingen. Mogelijk kan Schippers, net als collega Opstelten van Justitie deed bij het beloofde extra blauw op straat, nog een boekhoudkundige truc uithalen en het gelijk blijven van het aantal zusters presenteren als uitbreiding. Het is maar net hoe je telt.

Tekort wegwerken

Schippers’ opties om het vlekje op haar begroting weg te werken zijn beperkt. Ze kan de overschrijdingen terughalen bij de ziekenhuizen, maar dat is juridisch een onzekere weg. De rechtbank van Den Haag zei vorig jaar dat dit niet mocht bij het segment van vrije prijzen, omdat de overheid hiervoor zelf een openeinderegeling heeft ingesteld. Weliswaar haalde een hogere rechter een streep door deze uitspraak, maar de ziekenhuizen zetten hun juridische strijd voort bij de Hoge Raad. Die doet misschien dit jaar nog uitspraak. Oud-minister van Financiën Wouter Bos voorspelde zelf onlangs dat het eindeloos achteraf korten juridisch een doodlopende weg is. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat burgers een deel van de rekening betalen. Daar is moed voor nodig, want het verhogen van de eigen bijdragen geldt als politieke zelfmoord.

Verkleinen verzekerden pakket

Ook het verzekerde pakket verkleinen zal tot grote politieke spanningen leiden. Interessant is vooral de reactie van gedoogpartij PVV. Kamerlid Fleur Agema heeft de afgelopen maanden niet nagelaten de extra verpleegkundigen te etaleren als een overwinning van de PVV. Ook het verkleinen van het verzekerd pakket, zal bij de PVV op weinig enthousiasme kunnen rekenen. In de herfst voerde Agema nog een persoonlijke kruistocht om de rollator in het pakket terug te krijgen. Schippers zal al haar politieke overtuigingskracht nodig hebben om in de Kamer een meerderheid voor bezuinigingen te vinden. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Weblog Bart Kiers

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.