Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Focus op geld

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorziet grote problemen. Volgens de koepel wordt de Wmo er met de wetswijzigingen van Agnes Kant niet beter op.
Focus op geld

Op 20 mei ging de Kamer akkoord met het initiatief van SP-Kamerlid Agnes Kant om de Wmo op drie punten aan te passen. Met het schrappen van de aanbestedingsplicht is iedereen blij. Maar de VNG is zeer ongelukkig met de wijziging dat gemeenten zelf tarieven voor huishoudelijke hulp moeten gaan vaststellen in overeenstemming met de reële kostprijzen van zorgaanbieders en met de regel dat het Wmo-budget voor iedere gemeente geoormerkt moet worden.

Focus op geld en huishoudelijke hulp

Op haar website stelt zij dat door deze maatregelen de ‘discussie in gemeenten weer gaat focussen op geld en op de huishoudelijke hulp, die al sinds 2007 alle aandacht naar zich toe trekt’. Pardon? Waren het niet juist de gemeenten zélf die vanaf de allereerste aanbestedingsrondes de focus op geld en huishoudelijke hulp hebben gelegd? De wetswijzigingen zijn juist een reactie op het Wmo-beleid dat het overgrote deel van de gemeenten de afgelopen jaren hebben gevoerd.

Minder prikkels

Nee, zeggen de gemeenten: ‘Basistarieven zullen leiden tot een landelijk minimumniveau’, schrijft de VNG. ‘In de praktijk wordt dat al gauw de hoogste van alle minimumprijzen. Aanbieders hebben minder prikkels tot efficiënt werken.’ Je vraagt je af waar de VNG haar voorspellende vermogens vandaan haalt om nu al deze gevolgtrekkingen van de nieuwe wetgeving te kunnen maken.

Over ondoelmatigheid gesproken

Dan is er nog het oormerken van het budget. Hierover zeggen de gemeenten: ‘Specifieke uitkeringen, die gemeenten en het rijk juist willen terugdringen, leiden tot ondoelmatigheid, zo is in het verleden gebleken.’ Dat is ook een mooie. We weten dat Amsterdam 6 miljoen euro aan Wmo-geld in de Noord-Zuidlijn heeft gestopt. En Den Haag gebruikte 11 miljoen euro Wmo-geld voor andere doeleinden in het jaar dat Meavita voor 22 miljoen euro steun bij de staat moest aankloppen. Over ondoelmatigheid gesproken. Het persbericht van de VNG eindigt met de opmerking dat het woord over deze wetswijzigingen nu aan de Eerste Kamer is. Hopelijk is dat woord van de senaat ‘akkoord’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Weblog Wouter van den Elsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.