Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Focus op toekomst met duurzaam vastgoed

Ivo van der Klei
Mireille Offenberg
Zorginstellingen hebben te weinig oog voor het effect van verduurzaming van gebouwen. In plaats van samen met marktpartijen te onderzoeken hoe zij op een slimme manier de intramurale zorg toekomstbestendig kunnen maken, zijn ze druk met ageren tegen of reageren op overheidsbeleid. Innovatie en ondernemerschap bieden betere toekomstperspectieven.
Focus op toekomst met duurzaam vastgoed

ActiZ, onze branchevereniging van zorginstellingen luidde onlangs weer de noodklok. Tientallen verzorgingshuizen hebben in het afgelopen jaar hun deuren moeten sluiten. En de verwachting is dat daar nog honderden bij komen. Helaas is Amstelring als organisatie voor zorg aan huis en verpleegd wonen in Amsterdam en de regio Amstelland-Meerlanden ook met krimp bezig. Maar juist om die reden richten wij ons vizier vooral op een duurzame toekomst waarbij zorgverlening en vastgoed onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Hoge energierekening

Bij ons onderzoek naar duurzaamheid stuitten we op het feit dat de energierekening in onze woonzorgcentra met gemiddeld 300 euro per bewoner wel heel hoog is. Daar moesten we iets mee. De mensen van het vernieuwingsprogramma Energiesprong Zorgvastgoed onderzochten met ons hoe wij die hoge energierekening kunnen inzetten om ons vastgoed te verduurzamen. Marktpartijen zijn gevraagd om een duurzaam concept te ontwikkelen waardoor Amstelring zonder te investeren wooncentra krijgt die goedkoper in onderhoud zijn én geschikt voor de toekomstige zorgvraag.

Gesloten beurs

Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat we nu met een consortium bestaande uit een energieleverancier, bouwer en installateur afspraken hebben gemaakt om negen woonzorgcentra aan te pakken met als ultiem doel ‘Nul op de Meter’, oftewel geen energiekosten meer. Door de budgetten onderhoud en energie te combineren kunnen we met gesloten beurs deze transformatie tot stand brengen. En het geld dat wij door de lagere exploitatiekosten overhouden kunnen we weer aan de zorg besteden.

Nieuwe realiteit

Deze manier van denken is nog niet bij al onze collega’s geland. Het is al moeilijk genoeg om de gevolgen van de verandering in de bekostiging van de ouderenzorg te behappen. De focus ligt op de krimp. Toch zie je bij steeds meer collega’s het kwartje vallen dat we, mede door de overheidsmaatregelen, te maken hebben met een nieuwe realiteit. Met de dubbele vergrijzing op komst moet de sector voorsorteren op de toekomstige vraag. We moeten ons niet alleen door krimp laten leiden. Want als we dat doen grijpen we al snel naar de kaasschaaf om onze kosten te verlagen. Als dat ónze focus was geweest, hadden we slechts een andere energieleverancier genomen om onze energiekosten terug te dringen. Maar dan hebben wij straks dus geen comfortabele en energiezuinige woon-, zorg- en werkomgeving. Daarom hebben wij naast onze krimpopdracht ook een duidelijke focus op duurzaamheid en innovatie.

Ik vermoed dat enkele zorgorganisaties misschien in hun hart nog hopen, dat het overheidsbeleid wordt teruggedraaid. In plaats daarvan kan men zich beter richten op het toekomstbestendig maken van de zorg en het zorgvastgoed. Daar krijg je zelf ook letterlijk energie van!


Ivo van der Klei is lid raad van bestuur Amstelring en Mireille Offenberg projectleider Energie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.