Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Fryske groun

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
‘Fries bloed bruis op, gevoel uw heldenwaarde. Wees fier, dat gij een Fries u noemt.’ Er is iets aan de hand in ‘it bêste lân fandíerde’.
Fryske groun

Verzekermoloch Achmea dreigt zorgverzekeraar De Friesland op te slokken. Eerdere gesprekken met zorgverzekeraar CZ ketsten nog af, maar sinds De Friesland een nieuwe bestuursvoorzitter heeft, ziet de wereld er heel anders uit. Diana Monissen kent de club, want was bestuursvoorzitter van Agis dat ook al bij Achmea hoort. De vraag is: wat hebben de Friezen hier aan?

De klant profiteert

De Friesland blijft een apart merk onder de Achmeaholding. Dat is verstandige want Friezen identificeren zich in hoge mate met ‘hun’ zorgverzekeraar en dus kan De Friesland bogen op heel veel trouwe klanten. Hoewel De Friesland onder de kleine zorgverzekeraars kan worden geschaard, is zijn regionale invloed groot. De verzekeraar heeft daar een marktaandeel van 65 procent, met alle Friese klanten van Achmea erbij loopt dat lekker op. De Friesland gaat voor al die klanten de zorginkoop doen in de provincie. Monissen belooft dat de klant daarvan profiteert, want de premies worden ‘niet extra verhoogd’. Je kan het ook gebrek aan keuzevrijheid noemen. Want wat kan een kleine verzekeraar nog binnenslepen met zo’n grote concurrent in de buurt?

Machtsconcentratie

Een andere overnamegolf tekent zich af onder de Friese ziekenhuizen. Frieslands grootste werkgever, Medisch Centrum Leeuwarden, wil na het ziekenhuis in Harlingen, nu ook De Tjongerschans in Heerenveen inlijven. Ook daarvan wordt gezegd dat het een apart merk blijft, onder de vlag van zorgconcern Noorderbreedte. Desondanks zien collega-ziekenhuizen de machtsconcentratie met lede ogen tegemoet. Hoe aantrekkelijk zijn zij nog, als de grootste zorgverzekeraar en het grootste ziekenhuis de handen ineenslaan? Gelukkig is er de NMa, die deze fusies hopelijk met argusogen zal bekijken. Nu kan de NMa haar invloed nog uitoefenen. Een teken aan de wand is dat Achmea’s moedermaatschappij Eureko al heeft laten weten versneld toe te willen werken naar één zorgbedrijf. Zo blijft er van die aparte merken weinig meer over. En daar heeft geen NMa meer wat over te zeggen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Weblog Carina van Aartsen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.