Fusietoets naar ACM: oude wijn in nieuwe zakken

Minister Schippers wil twee taken van de NZa overhevelen naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM): de zorgspecifieke fusietoets en het toezicht op aanmerkelijke marktmacht. Daarmee geeft zij deels gehoor aan de oproep van de commissie-Borstlap om het takenpakket van de NZa op te splitsen.
Fusietoets naar ACM: oude wijn in nieuwe zakken
Foto: Sarah Beeston

Na de invoering van de zorgspecifieke fusietoets per 1 januari 2014 bleek al snel dat de regeling kinderziektes bevatte. Vooral de reikwijdte van de toets leidt in de praktijk tot vreemde uitkomsten. Aan de ene kant zijn er de microtransacties die bij de NZa moeten worden gemeld. Omdat de fusietoets al van toepassing is als een van de betrokken ondernemingen met meer dan vijftig zorgverleners zorg verleent, moet al snel worden gemeld. Heel snel zelfs, zo blijkt uit een aantal fusiemeldingen waarbij (de overname van) een tandartspraktijk met één tandarts langs de NZa moest omdat de overnemende partij de drempel

1
48

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.