Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gezondheid is niet statisch maar dynamisch

Jan Houben
Een nieuwe definitie van gezondheid. Dat is de ambitieuze taak die onderzoeker Machteld Huber zich heeft gesteld. De oude definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 1948 – 'Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden' – voldoet volgens haar niet meer. Het is te hoog gegrepen, daar begint het mee. Want laten we eerlijk zijn: volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden, wie maakt dat nu mee? Ik maar zelden in elk geval, en toch ben ik doorgaans een tevreden mens.
Gezondheid is niet statisch maar dynamisch

Via-via kwam ik eerder dit jaar met Machteld Huber in contact, en ik was meteen enthousiast over haar plannen. Waarom? Omdat ze verder kijkt. Wat Machteld betreft is gezondheid geen statisch gegeven, maar een dynamisch begrip. Natuurlijk heeft het te maken met ziekte en genezing, maar er is meer. Gezondheid hangt samen met veerkracht en met het vermogen zelfstandig te functioneren, ook als er medische problemen zijn. Gezondheid heeft te maken met regie over je ziekteproces. Zo houd je de kwaliteit van je leven op peil, ook als je niet voldoet aan de klassieke WHO-definitie.

Minder last

Stel bijvoorbeeld: je hebt een chronische ziekte, iets wat veel mensen overkomt. In de visie van Machteld Huber kan de ziekte constant zijn, maar de gezondheid fluctueren. ‘Als je een slechte diagnose krijgt, ga je eerst onderuit en heb je zorg nodig,’ zei ze onlangs in een interview. ‘Maar wordt de aandoening chronisch, dan krabbel je vaak weer op. De vraag is dan: ga je je invalide voelen, of pas je je aan en leef je je leven verder zonder dat de ziekte overheerst? Dan blijkt er naast die ziekte nog een enorm potentieel aan gezondheid te zijn. Dat kun je versterken, waardoor je steeds minder last van die ziekte hebt.’
Een mooie gedachte, en ik sta in dat oordeel niet alleen. Het gezaghebbende British Medical Journal wijdde een omslagverhaal aan Machtelds zoektocht naar een nieuwe definitie van gezondheid. In eigen land kreeg ze van onderzoeksinstituut ZonMw een onderscheiding uitgereikt.

Aan de slag

Nu wij nog, dacht ik toen ik Machteld een tijdje kende. Want laten we wel zijn, positieve gezondheid zonder ict is in de huidige tijd toch niet meer denkbaar? Vandaar dat we met Machteld Huber en de mensen van haar Institute for Positive Health aan de slag zijn gegaan. We werken samen aan een innovatieve, individuele webomgeving voor iedereen. Een plek waar je geholpen wordt om je eigen potentieel aan gezondheid aan te boren. Door eerst breed te kijken waar je staat als mens en gericht te vragen welke aspecten je zelf wilt verbeteren. Op die punten krijg je vervolgens geschikte e-healthtoepassingen aangereikt. Handig voor wie in het oerwoud van dergelijke applicaties zijn weg niet meer zo goed weet te vinden.
Zo geven we ook op elektronische wijze uiting aan de nieuwe frisse wind die door de sector waait. We hebben er zin in, en ik houd u op de hoogte van de voortgang.

Jan Houben, partner bij M&I/Partners

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.