Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Huijsman: Goede en veilige zorg zonder de juiste informatie is moeilijk

Jan Christiaan Huijsman
Strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis
Een van onze familieleden doet ongewild met regelmaat ervaring op met de zorg. Die zorgtrajecten variëren sterk, in termen van patiëntgerichtheid van de zorgverlener, helder beleid en uitkomsten. De kwaliteit van de gegevensuitwisseling is vrijwel altijd slecht. Ik heb dit zolang meegemaakt dat we het gewoon zijn gaan vinden en de zorgverlener iedere keer weer het hele verhaal vertellen.
Jan Christiaan Huijsman
Jan Christiaan Huijsman is strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis. Foto: Stijn Rademaker

Er is veel aandacht voor data-gedreven zorg, het potentieel van big data en AI, en digitale zorg. We zeggen dan dat een goede zorginfrastructuur en gegevensuitwisseling daarvoor een voorwaarde is. Hoe belangrijk tijdige en goede elektronische informatie voor ieder zorgtraject is, raakt uit beeld. Zonder die informatie is het moeilijk om goede en veilige zorg te geven. Veel zorg is netwerkzorg en die neemt alleen maar toe met de vergrijzing. Diverse zorgverleners uit meerdere instellingen moeten samenwerken om de patiënt de noodzakelijke zorg te bieden. Ook bij een complex zorgtraject als longkanker zijn minimaal 16 zorgverleners betrokken. En waar meerdere mensen betrokken zijn, kan snel wat misgaan als informatie ontbreekt. De voorbeelden zijn legio. Een vrouw op de SEH krijgt penicilline toegediend terwijl ze hier allergisch voor is. Een patiënt overlijdt aan interne bloedingen doordat cruciale informatie over bloedstolling en medicatiegebruik niet bekend was bij de uroloog. Regelmatig moeten chirurgen en anesthesisten patiëntgegevens opvragen in andere ziekenhuizen omdat die informatie niet beschikbaar is en kan leiden tot levensgevaarlijke situaties rond de operatie.

Patiëntvriendelijk en doelmatig

De juiste zorg op de juiste plek met de juiste informatie. Dit raakt ook patiëntvriendelijkheid en doelmatigheid. Het zorgt ervoor dat patiënten die een PGO-app hebben gedownload niet teleurgesteld hoeven constateren dat er niets instaat, omdat zorgverleners of -instellingen er nog niet aan meewerken. Het voorkomt dubbeldiagnostiek doordat uitslagen niet bekend zijn bij opvolgende zorg in de keten.

Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling

Dit jaar moet het parlement beslissen over het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). De vraag is of deze wet het probleem gaat oplossen. De Wegiz gaat namelijk alleen over hoe gegevens verplicht elektronisch worden uitgewisseld maar legt géén verplichting op om deze gegevens uit te wisselen als zodanig.
Opvallend genoeg is er heel weinig concrete informatie over de staat van gegevensuitwisseling in de zorg. In 2011 publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een indrukwekkend overzicht over de gebrekkige informatie-uitwisseling en de negatieve gevolgen voor de patiëntveiligheid, Staat van de Gezondheidszorg 2011.

Rapport Staat van de Gezondheidszorg 2022?

Het ministerie van VWS wordt nu geleid door twee ministers met uitgebreide ervaring in de zorg. En Directeur-Generaal Curatieve Zorg is Ronnie van Diemen die hiervoor inspecteur-generaal was van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Kan het rapport Staat van de Gezondheidszorg 2011 geactualiseerd worden zodat we allemaal weer scherp hebben waar het echt om draait: goede en patiëntveilige zorg?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.