Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Groei zorguitgaven Europa neemt af, ook in Nederland!

De gezondheidszorghervormingen in Europese landen lijken de laatste twintig jaar meer te gaan convergeren, maar van een Europees gezondheidssysteem is geen sprake, schrijft Yvonne van Kemenade. Wat de Europese landen vooral met elkaar gemeen hebben, is dat zij erin slagen de uitgavengroei in de zorg af te remmen.
Yvonne Van Kemenade

De absolute uitgaven van gezondheidszorg zijn de afgelopen jaren gestegen en zullen ook de komende jaren blijven stijgen, onder andere door de vergrijzing en toename van technologische innovaties. Deze continue uitgavenstijging heeft gevolgen voor de economische positie van een land, waardoor er een ‘pressure to reform’ voor gezondheidszorg aanwezig is in zowat alle landen. De groei van de gezondheidszorguitgaven neemt de laatste jaar echter af in de meeste onderzochte Europese landen, ook in Nederland. De hervormingsagenda’s van de gezondheidzorg in de verschillende landen lijken hun vruchten af te werpen.

Boven het gemiddelde

In Nederland liggen de gezondheidszorguitgaven als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) (9,9 procent in 2018), boven het gemiddelde van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) (8,8 procent in 2018). Van de 22 vergeleken Europese landen staat Zwitserland bovenaan, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Een aantal landen zoals Turkije, Roemenië, Polen en Slowakije zitten in een opbouwfase (na de economische recessie) en besteden het minst van hun bbp aan gezondheidszorg.

Uitgaven gezondheidszorg als %bbp, 2018

 

Bron: OECD Health Statistics 2018; Eurostat Database 

Stabiel

Sinds 2009 zijn de gemiddelde gezondheidszorguitgaven als aandeel van het bbp in de hele OECD relatief stabiel gebleven rond de 8,8 procent. De groei van deze uitgaven is sinds de economische crisis in lijn gebleven met de algemene economische groei. Kijken we naar Nederland over de afgelopen twintig jaar, dan zien we een stijging van 7,8 procent in 1998 naar 10,6 procent in 2014, waarna de uitgaven juist afnemen naar 10,1 procent in 2017 en naar 9,9 procent in 2018. Hiermee behoort Nederland tot de 35 procent van de onderzochte landen, met de grootste stijging van gezondheidszorguitgaven (als percentage van het bbp) in de laatste twintig jaar.

Laagste groeipercentages

De gemiddelde groeipercentages van de uitgaven aan gezondheidszorg ten opzichte van het bbp waren tussen 1998 en 2018 het hoogst in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en België. De laagste groeipercentages waren te zien in Luxemburg, Griekenland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Kijken we naar 2017 en 2018 dan zien we in Nederland, evenals in de meeste van de 22 onderzochte landen, juist een daling van de zorguitgaven. De uitgaven bleven in een aantal landen gelijk (Duitsland, Italië, Luxemburg, Slowakije, Spanje, Zweden en Turkije) en vertoonden in enkele andere landen juist een groei, zoals in Tsjechië, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

De absolute uitgaven van de gezondheidszorg zullen blijven groeien, maar aan de hand van de cijfers zou (voorzichtig) kunnen worden geconcludeerd dat de meeste van de onderzochte Europese landen succesvol zijn in het in de hand houden van de uitgavengroei van gezondheidszorg. De hervormingsagenda’s van de gezondheidszorg in de verschillende landen lijken hun vruchten af te werpen.

Yvonne van Kemenade is ruim dertig jaar werkzaam in de gezondheidszorg in verschillende functies. Momenteel werkt zij als freelance consultant en is lid van verschillende raden van toezicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.